Evakuacija odložena za sutra

Ukrcavanje na brod "Stefan Stefan 2" u Ras Lanufu odloženo za sutra zbog nevremena. Planirana evakuacija oko 300 srpskih državljana. Državljani Srbije, njih 24, koji se nalaze na turskom brodu, koji je isplovio iz Bengazija, u ponedeljak bi trebalo da stignu u Beograd.

Željko Stamatović iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore rekao je da je ukrcavanje putnika na crnogorski feribot "Sveti Stefan 2" u libijskoj luci Ras Lanuf odloženo za sutra zbog nevremena.

I neimenovani predstavnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije rekao je agenciji Itar-Tas da je loše vreme "odložilo evakuaciju za 28. februar".

Stamatović je rekao da ionako stupa na snagu policijski čas, tako da brod mora da sačeka do ujutru kada će, kako se nada, vremenski uslovi biti povoljniji.

Crnogorski brod uplovio je jutros u luku Ras Lanuf, ali zbog vremenskih uslova putnici nisu mogli da se ukrcaju na brod, iako je brod dobio dozvolu libijskih vlasti.

Stamatović je dodao da je dobra vest što u Ras Lanufu funkcionišu sve lučke službe.

Brod "Sveti Stefan 2" je iz Luke Bar isplovio pre tri dana, a zakupila ga je jedna ruska kompanija za koju u Libiji rade građani iz više država regiona.

Na feribotu se, kako se navodi, nalaze predstavnici te ruske kompanije, kao i ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Zamenik premijera i ministar unustrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je iz Bengazija isplovio turski brod za Marmaris, na koji su se ukrcala 24 državljanina Srbije, koji bi trebalo, uz pomoć našeg konzulata, u ponedeljak da stignu u Beograd.

Prema njegovim rečima, u Tripoliju je ostalo još oko 40 ljudi koji su zainteresovani da se evakuišu u Srbiju ili druge krajeve Evrope.

Podsetivši da "Jat" ima redovnu liniju za Libiju, Dačić je naglasio da će, ukoliko bude potrebno, biti organizovan i još jedan specijalni let.

Ministar je ukazao da se evakuacija srpskih građana uspešno privodi kraju, imajući u vidu težinu akcije, kao i činjenicu da jedan broj naših građana nije bio u Tripoliju, već u unutrašnjosti zemlje.

"Najvažnije je da nijedan srpski građanin nije povređen ili izgubio život", istakao je ministar policije, koji rukovodi vladinim Štabom za evakuaciju, u kome su i ministri spoljnih poslova i odbrane.

Sinoć stiglo 36 srpskih državljana

Avion "Jat ervejza" sinoć je iz libijskog grada Sebhe dovezao u Beograd još 36 državljana Srbije, a zajedno sa njima i oko 20 državljana Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Ukrajine.

Pored članova porodice, putnike su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali Dačić, predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić i ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut.

Putnici koji su se sinoć vratili u Beograd istakli su da nisu imali problema prilikom povratka, osim čestih kontrola na putu.

Miodrag Čelebić je objasnio da su tri grupe radnika bile na jugu zemlje, gde je situacija znatno mirnija nego na severu, navodeći da su domaćini bili "uljudni i ljubazni, kao i uvek do tada".

"Često su nas zaustavljaji i kontolisali, ali nismo imali problema'', izjavio je jedan državljanin Bosne i Hercegovine.

Obrad Knežević, koji već tri godine radi za jednu libijsku firmu, rekao je da radnici nisu bili u opasnosti od sukoba, ali da je "psihološki situacija bila teška".

Od izbijanja sukoba u Libiji, avionima "Jata" dosad je evakuisano ukupno oko 500 državljana Srbije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво