Decenija veronauke u školama

U školski sistem Srbije, pre deset godina, kao izborni predmet ponovo je uvedena veronauka. Više od polovine đaka izabralo je taj predmet.

Prvi čas veronauke, 2001. godine održao je patrijarh Pavle, u prisustvu tadašnjeg premijera Zorana Đinđića. U Beogradu, versku nastavu pohađa 53 odsto učenika. Toliki je, otprilike, pocenat đaka i u celoj zemlji.

"Pre 50-60 godina prosto je utrta sama verska nastava i pedagogija crkve u svim dimenzijama društva. Vraćanje u realnost i stavljanje u stroj sa drugim zemljama, ogromnim brojem zemaljama Evrope koje su u kontinuitetu imali versku nastavu, jeste izazov i određena poteškoća", kaže profesor hrišćanske pedagogije sa Teološkog fakulteta Dragomir Sando.

Pre deset godina, udžbenika nije bilo. Danas ih ima za sve razrede i sve vere. Međutim, istraživanja pokazuju da nisu dovoljno prilagođena deci, pa ih verske zajednice stalno dorađuju. Ima i drugih problema.

"Tolerancija je sigurno povećana među decom kroz učenje ovih predmeta. Međutim loša strana svega toga, ono što nismo uspeli da postignemo kao kvalitet, jeste upravo mali broj veroučitelja. Često možemo naći, i to nema šta da se krije, i ljude koji su inženjeri pa su dobili blagoslov episkopa i položili interni ispit i predaju u školi", kaže Želimir Popov iz Ministarstva prosvete.

Iz Ministarstva vera podsećaju kritičare da se nisu ostvarile njihove tvrdnje da će, zbog veronauke u školama, biti problema po verskoj osnovi, i ukazuju na zanimljivu činjenicu.

"Ima jako mnogo tih situacija da su roditelji sticajem istorijskih okolnosti distancirani od vere kojoj tradicionalno i kulturološki pripadaju, a da žele i da hoće i da insistiraju da njihova deca usvoje ta znanja. Pa čak imamo relativno često te pojave da sad deca koja uče veronauku postaju veroučitelji svojim roditeljima", navodi ministar vera Bogoljub Šijaković.

Pitanjem veroučitelja i udžbenika za veronauku baviće se sve verske zajednice i ministarstva vera, prosvete i rada. Iz Ministarstva prosvete ne najavljuju veća ulaganja u taj i ostale izborne predmete, jer su prioritet redovni predmeti.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво