Nastavak evakuacije iz Libije

Evakuacija srpskih državljana iz Tripolija avionima "Jata" za sada završena. Građane Srbije će od sada evakuisati brodovi i avioni drugih država. Vanredni let biće ponovo organizovan, ukoliko grupe građana stignu u Tripoli.

Državni sekretar u Ministrstvu spoljnih poslova Mirko Stefanović izjavio je da je za sada završena evakuacija srpskih državljana iz Tripolija avionima "Jata", a u toku je prebacivanje brodovima do Istambula i ruskim avionom do Moskve.

"Nema više srpskih državljana koji čekaju na evakuaciju u Tripoliju", rekao je Stefanović agenciji Beta. "Međutim, ako se neke grupe srpskih građana prebace iz drugih gradova u Tripoli, u najkraćem roku biće organizovani vanredni letovi", naveo je Stefanović.

Avion ruskog Ministarstva za vanredne situacije "IL-76" prebacio je oko 40 srpskih državljana iz libijskog grada Sirta u Istanbul.

"Avion je sleteo na istanbulski aerodrom u 8.50 po srednjoevropskom vremenu sa 95 osoba - 52 građana Turske i 41 građaninom Srbije, koji su radili u Libiji po ugovoru sa ruskim kompanijama", rekao je predstavnik tog ministarstva.

U organizaciji ruskog Ministarstva za vanredne poslove i crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, iz luke Bari sinoć je isplovio brod "Sveti Stefan" kojim će iz Libije biti evakuisano 1200 ljudi, među kojima 220 državljana Srbije. Očekuje se da će brod stići u Sirt u subotu uveče.

Brod "Sveti Stefan 2" krenuo je ka Ras Lanufu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Ovaj brod bi trebalo da stigne do svog odredišta 27. februara, a evakuisaće do 1.000 ljudi, među kojima bi trebalo da budu i Srbi.

Evakuaciju stranih državljana ometa loše vreme. Stotine stranaca zarobljeno je na trajektima koji treba da isplove iz Libije, a jak vetar sprečava poletanje aviona za evakuaciju.

Prema rečima Mirka Stefanovića, oko 30 srpskih građana ukrcalo se u Bengaziju na turski brod za Istanbul, a ostalo je još 30 građana koji će se tokom dana ukrcati u drugi turski brod koji stiže u tu luku na istoku Libije.

On je rekao da je ostalo još oko 200 srpskih državljana "rasutih na manjim projektima po Libiji i da se radi na njihovom grupisanju u sabirne centre u Bengaziju, Ras Lanufu i Sephi, kako bi se lakše organizovala evakuacija", a pripremljeni su i alternativni načini prebacivanja tih građana u Srbiju.

"Očekujemo da u roku od dva do tri dana i oni budu prebačeni u zemlju. Rešavamo i problem onih građana koji nemaju pasoše kod sebe, izdavanjem putnih listova", kazao je Stefanović.

Avionima "Jata" je za sada evakuisano ukupno 500 državljana Srbije. Poslednjim "Jatovim" avionom koji je sleteo na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u ranim jutarnjim časovima, doputovalo je 89 putnika, evakuisanih iz Libije, zbog haosa koji vlada u toj državi.

Ministar policije Ivica Dačić, koji rukovodi Štabom Vlade za evakuaciju, rekao je da će se avioni u Libiju vraćati onoliko puta koliko bude bilo potrebno da bi svi građani bili evakuisani.

Direktor "Jat ervejza" Vladimir Ognjenović kaže da je srpska kompanija obezbedila sve neophodne dozvole za vanredne letove iz Libije i napomenuo da će, ukoliko bude potrebe, "Jat" tražiti dodatne dozvole za vanredne linije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи