Sleteo još jedan avion iz Tripolija

Još 89 putnika evakuisano je iz Libije "Jatovim" avionom koji je rano jutros sleteo na beogradski aerodrom.

U četvrtak, u 18.45, za Tripoli poleteo još jedan avion "Jata" koji će iz Libije prevesti novu grupu državljana Srbije. Pola sata iza ponoći, u petak, iz Bara je isplovio brod "Sveti Stefan" i uputio se prema Libiji.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mirko Stefanović rekao je da u Ras Lanufu ima oko 300 radnika iz Srbije i da se očekuje da u tu luku uplovi brod "Sveti Stefan", kako bi ih preuzeo.

Trebalo bi da brod "Sveti Stefan" u subotu uveče uplovi i u luku Sirt, odakle će biti evakuisani srpski državljani.

O kretanju broda možete se informisati na sajtu www.marinetraffic.com.

Takođe, planirano je da dva ruska aviona večeras slete u Sirt, gde bi trebalo da se ukrca 26 srpskih državljana.

"Kada je reč o Bengaziju, trebalo bi da u taj grad uplovi jedan turski brod, na osnovu dogovora turskog i srpskog ministarstva spoljnih poslova", rekao je Stefanović. U taj brod treba da se ukrca 60 ljudi, uglavnom medicinskih sestara. 

Tokom jučerašnjeg dana, tri aviona "Jat ervejza" prevezlo je, vanrednim letovima koje je organizovala Vlada Srbije, oko 400 srpskih državljana.

Stefanović je ranije istakao da se nastavlja i rad na evakuaciji ostalih manjih grupa srpskih građana, koje je, kako je rekao, mnogo teže evakuisati nego ostale.

Stefanović je apelovao na sve koji imaju rodbinu u Libiji da pozovu svoje rođake i da im kažu da ne napuštaju mesta u kojima se nalaze, dodavši da će ih Ministarstvo kontaktirati i omogućiti njihovu evakuaciju.

Ministar policije Ivica Dačić, koji rukovodi Štabom Vlade za evakuaciju, kazao je da će se avioni u Libiju vraćati onoliko puta koliko bude bilo potrebno da bi se svi građani evakuisali.

Mogućnosti za povratak u Srbiju tražile su se na razne načine.

Samir Ganim je rekao da mu je drug iz Tuzle javio, na osnovu informacija sa RTS-a, da je  organizovana evakuacija, pa je krenuo na aerodrom.

"Na aerodromu je bila velika gužva, ali sam se nekako, u roku od dva sata, probio", kaže Ganim. 

Direktor "Jat ervejza" Vladimir Ognjenović kaže da je srpska kompanija obezbedila sve neophodne dozvole za vanredne letove iz Libije i napomenuo da će, ukoliko bude potrebe, "Jat" tražiti dodatne dozvole za vanredne linije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво