Evakuacija iz Libije u sredu ujutru

Tri srpska aviona dobila su dozvolu libijskih vlasti da u sredu, rano ujutru, krenu za Tripoli i počnu evakuaciju građana Srbije. U ovoj fazi evakuacije oko 500 naših građana biće vraćeno u Srbiju.

Srpske vlasti dobile su dozvolu da tri aviona u sredu, rano ujutru, krenu za Tripoli da bi evakuisali građane Srbije. Avioni iz Beograda za Tripoli poleću u 5.45, zatim u 6 sati i u 11.40. Prema planu evakuacije, iz Libije će se prvo vratiti žene i deca.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mirko Stefanović rekao je da će evakuacija, na osnovu sugestija libijskih vlasti, početi u sredu ujutru zbog policijskog časa, a biće vraćeno oko 500 ljudi.

Evakuacija naših građana orijentisana je na tri glavna centra - Tripoli, Ras Lanuf i Bengazi.

Prema rečima Stefanovića, evakuacija građana iz Ras Lanufa i Bengazija biće teža, jer je u Ras Lanufu aerodrom zatvoren, pa će prevoz građana iz tog mesta najverovatnije biti organizovan u saradnji sa ruskim Ministarstvom za vanredne situacije, jer grupa naših građana tamo radi za ruske firme.

"Ima i manjih grupa građana koji rade na raznim projektima u Libiji tako da je naše ministarstvo u kontaktu sa ministarstvima stranih država i njihovim kriznim štabovima. I sastav naše ambasade u Tripoliju biće pojačan za još dvoje ljudi zbog vođenja evidencije o građanima", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare. 

Ministar Ivica Dačić rekao je za RTS da tri aviona neće biti dovoljna, pa će država nastaviti sa drugim načinima za evakuaciju.

Ministar Dragan Šutanovac, član tima koji je formirala Vlada za evakuaciju građana Srbije, rekao je da Srbija ima dogovor sa partnerima iz Rusije i Turske, pa će građani Srbije koji se nalaze u mestu Ras Lanuf i Bengaziju biti evakuisani brodovima koje šalju vlasti Rusije i Turske.

Putni list zameniće pasoš 

Svi naši građani čiji su pasoši u njihovim preduzećima u Libiji, dobiće putni list koji zamenjuje pasoš. Vlasti u Libiji ukinule su izlazne vize.

Dačić, koji je na čelu Vladinog tima za evakuaciju naših građana iz Libije, rekao je da bi svi građani koji trenutno borave u Libiji trebalo da se obrate ambasadi Srbije u Tripoliju.

Do sada je evidentirano između 1.000 i 1.500 građana Srbije u Libiji, rekao je ministar Dačić. Najviše ih je u Tripoliju, 550, u Ras Lanufu, više od 300. Ostali su u manjim mestima te afričke zemlje.

Evakuaciju srpskih građana, koji u manjim mestima rade za strane firme, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dogovara sa tim zemljama, preko svojih ambasada. Građani Crne Gore, koja nema ambasadu u Libiji, dobili su instrukcije od svog ministarstva da se jave ambasadi Srbije.

Na društvenoj mreži Fejsbuk napravljena je grupa Libija - Srbi u Libiji, na kojoj porodice naših građana razmenjuju informacije koje imaju posle razgovora sa svojima koji se nalaze u toj afričkoj zemlji.

Apel za pomoć

U kampu za izgradnju železničke pruge u libijskoj pustinji na 750 kilometara od Tripolija, evakuaciju čeka oko 750 ljudi, od kojih je oko 240 Turaka, 200 Srba i 150 Rusa, izjavio je jedan od radnika Ruskih železnica TV kanalu Rusija-24 sa mesta događaja.

Prema njegovim rečima, među ljudima u kampu su i radnici koji nisu ruski državljani, a koji su pobegli od pljačkaša iz malih građevinskih kampova, gde su ih opljačkali i spalili sve vagone.

"Čekamo spremno evakuaciju, hleba više nema, ali vode, bogu hvala, ima. Ovde postoje aerodromske piste, gde mogu sleteti avioni. Ništa nam ne ostaje, već da čekamo avione, jer u glavni grad Tripoli ne možemo da se probijemo", rekao je neimenovani sagovornik ruske TV.

Prema njegovim rečima, prekjuče su muškarci iz kampa uputili žene ka Tripoliju, ali one nisu mogle da stignu do grada.

Internet portalu RTS-a stigao je i-mejl u kojem se traži pomoć našim državljanima u Marsa el Bregi u Libiji, koji čekaju evakuaciju, ali ne mogu da dođu do gradova odakle treba da polete avioni.

Grad Marsa el Brega je u neposrednoj blizini Ras Lanufa, ali oni nemaju mogućnost da do njega dođu, jer ne mogu da izađu iz kompanije, a ne mogu ni da stupe u kontakt sa našom ambasadom. Grad Marsa el Brega ima i sopstveni aerodrom.

Doktora Dragoljuba Čorbića moguće je kontaktirati putem broja telefona: +218-92-34-63-906 i broj u kompaniji "Sirte Oil Company": +218-21-36-10-377-390, ekstenzija 21019 ili 31982.

Egipatski ministar spoljnih poslova Ahmud Abul Gejt rekao je da su piste na aerodromu u Bengaziju uništene i da avioni tamo ne mogu da slete, ali kao i većina drugih informacija koje su do sada dolazile iz Libije, ni ta nije potvrđena. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво