Srpske vladarske insignije

Ministar kulture Nebojša Bradić otvorio je u Narodnom muzeju u Valjevu, povodom Dana državnosti, izložbu "Srpske vladarske insignije".

Povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije, ministar kulture Nebojša Bradić je u Narodnom muzeju u Valjevu otvorio izložbu "Srpske vladarske insignije".

Bradić je naglasio da na izložbi nije prikazano samo umetničko blago, već i državotvorna, ustavnopravna, kulturna i umetnička istorija Srbije.

"Eksponati će izazvati brojna i različita sećanja na ono što iz istorije znamo i osećanja sa tim znanjima povezana, ali jedno će u tome biti isto - svest da Srbija ima dugu i časnu tradiciju opredeljenosti za najviše demokratske i ljudske vrednosti", poručio je Bradić.

Na izložbi su prikazane insignije kralja Petra Prvog - kruna, plašt, skiptar, orb i kopča za plašt, izrađene za čin krunisanja kralja Petra Prvog.

Kralj Petar prvi krunisan je 8. septembra 1904. godine u Beogradu. Kruna je izrađena u radionici braće Paliz u Parizu, ima pozlatu, emajl i sintetičko drago kamenje.

Njen simbolički značaj povećan je činjenicom da je izrađena od pretopljene drške Karađorđevog topa.

Simboli države

Plašt je izrađen od hermelina, somota, svile i zlatoveza u bečkoj firmi "Ernest Krikl i Švajger", a skiptar je izrađen od bronze, emajla i pozlaćen je i nastao je, kao i kruna, u radionici braće Paliz u Parizu.

Orb ili šar, kao sastavni element kraljevskih regalija, izrađen je od bronze i emajla u radionici braće Paliz u Parizu, a Kopča za plašt urađena je po ugledu na pafte, a od materijala korišćena je bronza, pozlata, emajl i sintetički plavi safiri.

Cilj ove izložbe jeste da se javnosti, kroz predstavljanje samih simbola državnosti, na sveobuhvatan način ukaže na značaj vladarskih insignija kao simbola države.

Realizacijom izložbe koja predstavlja segment Programa obeležavanja državnog praznika Sretenje, Vlada Srbije iskazuje svoje opredeljenje da na potpun, dostojanstven i državi sa viševekovnom tradicijom primeren način, obeleži nacionalni praznik, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво