Dan državnosti Srbije

Nizom manifestacija, širom zemlje obeleženi Dan državnosti i Dan Vojske Srbije. Predsednik Srbije Boris Tadić dodelio medalje za hrabrost "Miloš Obilić". Izaslanik predsednika Tadića, ministar odbrane Dragan Šutanovac položio venac na grob Neznanog junaka na Avali.

Širom Srbije, nizom manifestacija obeleženi su Dan državnosti i Dan Vojske Srbije. Predsednik Srbije Boris Tadić povodom Dana državnosti dodelio je medalje za hrabrost "Miloš Obilić" pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije i građanima, koji su se istakli hrabrim i plemenitim postupcima.

Tadić je, prilikom uručenja odlikovanja, istakao da su nesebičnost i solidarnost vrednosti koje se moraju negovati i da pojedinci koji su ističu tim osobinama daju suštinski doprinos državnosti Srbije.

"Moramo da uputimo poruku svima u Srbiji da nesebičnost, solidarnost i lična hrabrost jesu visoko poštovane vrednosti, da svi te vrednosti moraju da poštuju, a iznad svih - institucije Srbije", rekao je Tadić.

Današnji praznik je, kako je rekao Tadić, prilika da se osveži sećanje na sve one koji su ugradili svoj život i ideale u državnost Republike Srbije.

"Uveren sam da pored institucija i administrativnih pokazatelja i pojedinci jesu oni koji suštinski i vrednosno doprinose uspostavljanju srpske državnosti, a bez tih vrednosti institucije i granice nemaju smisao", rekao je Tadić.

U sklopu obeležavanja Dana državnosti i Dana Vojske izaslanik predsednika Republike Borisa Tadića, ministar odbrane Dragan Šutanovac, položio je venac na grob Neznanog junaka na Avali i upisao se u spomen knjigu.

"Slava svim znanim i neznanim junacima koji su dali svoje živote za odbranu najveće vrednosti - slobode, za prosperitetnu, demokratsku i slobodnu Srbiju. Živela Srbija", upisao je u spomen knjigu ministar odbrane.

U ime Vojske Srbije venac su položili načelnik Generalštaba general Miloje Miletić, komandant Vazduhoplovstva i PVO brigadni general Ranko Živak i komandant Kopnene vojske general potpukovnik Ljubiša Diković.

Premijer Mirko Cvetković položio je venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi svetog Đorđa na Oplencu i odao poštu junacima Prvog srpskog ustanka i vođi Prvog srpskog ustanka Đorđu Petroviću Karađorđu.

Cvetković je poručio da je energija i snaga koju su ustanici ispoljili u borbi protiv ropstva, Srbiji potrebna i danas, "ali ne zato da bismo ratovali, već da bismo stvarali bolju državu, da bismo ušli u reforme, napravili modernu evropsku Srbiju".

Povodom 207. godišnjice Prvog srpskog ustanka vladika šumadijski Jovan služio je liturgiju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu. U Marićevića jaruzi, odakle su ustanici krenuli u borbu protiv turskog osvajača održan je pomen, a na spomen-obeležje srpskim junacima položeni su venci.

Ukazi o postavljenjima i unapređenjima

Povodom Dana državnosti Republike Srbije i Dana Vojske Srbije, predsednik Boris Tadić doneo je ukaze o postavljenjima i o redovnim i vanrednim unapređenjima.

Ukazom o redovnom unapređenju general-potpukovnik Miloje Miletić unapređen je u čin generala. General-major Miodrag Jevtić postavljen je za rektora Univerziteta odbrane, a brigadni general Milan Bjelica za zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Brigadni general Goran Radovanović postavljen je za zamenika komandanta Komande za obuku, a pukovnik Milomir Todorović za komandanta Garde Vojske Srbije. Pukovnik Dejan Janković postavljen je za načelnika Uprave vojne policije, a pukovnik Duško Žarković za načelnika štaba u Komandi Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Pukovnik Želimir Glišović postavljen je za komandanta Treće brigade Kopnene vojske, pukovnik Predrag Bandić za komandanta 204. avijacijske baze Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, dok je pukovnik Marijan Novaković postavljen za načelnika Vojnomedicinske akademije.

Ukazima predsednika Tadića u čin general-potpukovnika unapređeni general-majori Petar Radojčić i Aleksandar Živković, a u čin brigadnog generala pukovnici Slavoljub Janićijević i Goran Zeković.

Ukazima predsednika Tadića o vanrednim unapređenjima u čin general-majora unapređeni su brigadni generali Milan Bjelica, Mitar Kovač i Vidoje Živković, a u čin brigadnog generala pukovnici Bojan Zrnić i Čedomir Branković.

Sećanje na ustanike

U Srbiji se 15. februar slavi kao sećanje na 1804. godinu, kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka, kao i na 1835. godinu, kada je Skupština u Kragujevcu proglasila prvi Ustav Srbije, takozvani Sretenjski ustav.

Sretenjski ustav je jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi, čiji je tvorac Dimitrije Davidović, učeni Srbin iz Austrije i knjažev sekretar. U njemu su bile izražene potrebe srpskog društva za emancipacijom, razbijanjem feudalnih ustanova i autokratske vladavine.

Ustav je rađen po uzoru na francuske ustavne povelje od 1814. i 1830. godine i belgijski ustav od 1831. godine. Zbog značaja tog ustava, Skupština Srbije je 10. jula 2001. godine odlučila da Sretenje bude Dan državnosti.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара