Sećanje na svetog Savu

Tradicionalna svetosavska akademija održana je u Centru "Sava". U Vladi Srbije uručene Svetosavske nagrade obrazovno-vaspitnim institucijama i pojedincima za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja tokom 2010. godine.

Škole i fakulteti u Srbiji obeležili su praznik srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa svetog Save. Današnji praznik tradicionalno je obeležen i svetosavskom akademijom  pod nazivom "Brojanica Svetog Save", u Centru "Sava".

Život i delo najvećeg srpskog prosvetitelja, prvog srpskog arhiepiskopa, pisca i dilomate okupio je najviše državne zvaničnike i najviše zvaničnike školstva.

"Svojim ukupnim delom Sava je odredio ko smo i kome pripadamo", rekao je u svojoj besedi ministar prosvete Žarko Obradović.

"Upoznavši druge narode i zemlje Sava je duboko shvatao i razumeo da ako hoćemo da se održimo i kao država i kao narod, moramo postati deo sveta u kome živimo", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, obrazovanje je proces koji zahteva znanje, ulaganje i vreme i da bi se u tom procesu uspelo, moraju postojati jasno zacrtani državni ciljevi, ali i podrška svih u ostvarivanju mesta i uloge obrazovanja u budućem razvoju Srbije.

Svetosavsku nagradu za 2010. godinu, ponelo je devetnaest najboljih za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja.

Akademiji su prisustvovali predsednik Srbije, Boris Tadić, patrijarh srpski Irinej, premijer Mirko Cvetković, potpredsednici i ministri srpske vlade, predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora, akademici, rektori, profesori, studenti, đaci.

Ranije danas ministar prosvete Žarko Obradović uručio je Svetosavske nagrade obrazovno-vaspitnim institucijama i pojedincima za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja tokom 2010. godine.

Među 18 nagrađenih su Pravni fakultet u Beogradu, episkop Irinej Bulović i Teodor fon Burg.

"Za budućnost Srbije svi smo zajedmo odgovorni - država, društvo, privredne organizacije, udruženja građana i svaki pojedinac", rekao je Obradović i dodao da su znanje i obrazovanje jedan od ključnih uslova opstanka i daljeg razvoja.

Prema rečima Obradovića, samo obrazovana Srbija može izboriti svoje ravnopravno mesto u modernoj Evropi.

"Dodelom nagrada šaljemo poruku da je kvalitet nešto što Srbiji treba i da bez obrazovanja nema budućnost", rekao je Obradović.

Savindan se u obrazovno-vaspitnim ustanovama obeležava radno i svečano, bez nastave, uz priredbe, akademije i sečenje slavskog kolača.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu organizuje svečanu akademiju, na kojoj će uz prigodan program biti dodeljene nagrade najboljim studentima i diplome akademcima koji su završili studije.

Fakultet će od 17 časova organizovao je i takmičenje studenata u besedništvu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво