Sećanje na svetog Savu

Tradicionalna svetosavska akademija održana je u Centru "Sava". U Vladi Srbije uručene Svetosavske nagrade obrazovno-vaspitnim institucijama i pojedincima za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja tokom 2010. godine.

Škole i fakulteti u Srbiji obeležili su praznik srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa svetog Save. Današnji praznik tradicionalno je obeležen i svetosavskom akademijom  pod nazivom "Brojanica Svetog Save", u Centru "Sava".

Život i delo najvećeg srpskog prosvetitelja, prvog srpskog arhiepiskopa, pisca i dilomate okupio je najviše državne zvaničnike i najviše zvaničnike školstva.

"Svojim ukupnim delom Sava je odredio ko smo i kome pripadamo", rekao je u svojoj besedi ministar prosvete Žarko Obradović.

"Upoznavši druge narode i zemlje Sava je duboko shvatao i razumeo da ako hoćemo da se održimo i kao država i kao narod, moramo postati deo sveta u kome živimo", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, obrazovanje je proces koji zahteva znanje, ulaganje i vreme i da bi se u tom procesu uspelo, moraju postojati jasno zacrtani državni ciljevi, ali i podrška svih u ostvarivanju mesta i uloge obrazovanja u budućem razvoju Srbije.

Svetosavsku nagradu za 2010. godinu, ponelo je devetnaest najboljih za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja.

Akademiji su prisustvovali predsednik Srbije, Boris Tadić, patrijarh srpski Irinej, premijer Mirko Cvetković, potpredsednici i ministri srpske vlade, predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora, akademici, rektori, profesori, studenti, đaci.

Ranije danas ministar prosvete Žarko Obradović uručio je Svetosavske nagrade obrazovno-vaspitnim institucijama i pojedincima za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja tokom 2010. godine.

Među 18 nagrađenih su Pravni fakultet u Beogradu, episkop Irinej Bulović i Teodor fon Burg.

"Za budućnost Srbije svi smo zajedmo odgovorni - država, društvo, privredne organizacije, udruženja građana i svaki pojedinac", rekao je Obradović i dodao da su znanje i obrazovanje jedan od ključnih uslova opstanka i daljeg razvoja.

Prema rečima Obradovića, samo obrazovana Srbija može izboriti svoje ravnopravno mesto u modernoj Evropi.

"Dodelom nagrada šaljemo poruku da je kvalitet nešto što Srbiji treba i da bez obrazovanja nema budućnost", rekao je Obradović.

Savindan se u obrazovno-vaspitnim ustanovama obeležava radno i svečano, bez nastave, uz priredbe, akademije i sečenje slavskog kolača.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu organizuje svečanu akademiju, na kojoj će uz prigodan program biti dodeljene nagrade najboljim studentima i diplome akademcima koji su završili studije.

Fakultet će od 17 časova organizovao je i takmičenje studenata u besedništvu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 29. jan 2011, 10:59) - anonymous [neregistrovani]

Ikone,ikone

Hoce li nam ikone doneti zaposlenje,platu,hranu, obucu, odecu za decu? Hoce li nam ikona vratiti KiM? Lepo je slaviti, ali mi SAMO slavimo! SAMO slavimo!

(petak, 28. jan 2011, 00:59) - Dusko [neregistrovani]

uhhhh....

Sav se najezim od miline... PONOS

(četvrtak, 27. jan 2011, 23:04) - anonymous [neregistrovani]

opet

pocinje kao sa Vukom...hmmm...

(četvrtak, 27. jan 2011, 21:29) - anonymous [neregistrovani]

народ мој

живели Срби !