Plivanje za Časni krst

Praznik Bogojavljenje, tradicionalno obeležen plivanjem za Časni krst u mnogim mestima. Bogojavljenska liturgija održana u hramu Svetog Đorđa. Pobednik u plivanju za Časni krst na Adi Ciganliji je učenik Nikola Banković.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva proslavljaju Bogojavljenje, praznik koji se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst u brojnim mestima u Srbiji.

Pobednik u plivanju za Časni krst na Adi Ciganliji učenik je četvrtog razreda srednje škole u Obrenovcu Nikola Banković koji je prvi od oko 60 takmičara stigao do Časnog krsta.

Banković je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, čija dužina simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Krst od leda težak je 15 kilograma, a napravljen je od prošlogodišnje bogojavljenske vodice.

Nadmetanju u plivanju prethodila je Bogojavljenska liturgija, koju je u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služio patrijarh srpski Irinej, a potom se svečana litija uputila ka beogradskom kupalištu.

Plivanju za Časni krst, pored brojnih građana, prisustvovali su i patrijarh Irinej, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministar vera Bogoljub Šijaković i brojni gradski zvaničnici.

Dvadesetogodišnji student iz Zemuna, Dušan Ivičić, poneo je danas titulu nosioca Bogojavljenskog krsta, pobedivši u trci koja je 15. put održana na Zemunskom keju.

Osvećenje Dunava obavio je vladika hvostanski Atanasije Rakita pred nekoliko hiljada okupljenih građana, uz tradicionalni pozdrav "Bog se javi".

Predsednik Organizacionog odbora Damir Kovačević rekao je da je i ove godine oboren rekord u broju takmičara kojih je bilo 96, da je pored domaćih plivača bilo i predstavnika iz Rusije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i da je među takmičarima bilo i tri pripadnice lepšeg pola.

Ninoslav Andrić prvi je doplivao do Časnog krsta u Užicu, gde je u Đetinji zaplivalo 36 takmičara, među kojima i jedna žena, Biljana Šunjevarić.

"Konkurencija je bila velika u odnosu na prethodne godine", rekao je Andrić koji treći put učestvuje na tom takmičenju i treći put je prvi stigao do Bogojavljenskog krsta.

Od 52 takmičara u Čačku do Časnog krsta prvi je doplivao Đurđe Dmitrić (21). Studentu druge godine fizičke kulture u Čačku, koji je prvi do cilja, krsta od leda, stigao u jakoj konkurenciji, gradonačelnik Velimir Stanojević darivao je ikonu.

Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst održano je i na Drinskom jezeru, kod Malog Zvornika. Takmičari su, četvrtu godinu zaredom, plivali 33 metra do krsta, u znak simboličnog podsećanja na godine života Isusa Hrista, a trci će prethoditi liturgija u Crkvi Sabora Srba svetitelja i litija do jezera.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво