Veća prava potrošača

Novim Zakonom o zaštiti potrošača, koji je na snazi od 1. januara, teret dokazivanja ispravnosti proizvoda sa potrošača se prebacuje na trgovca, rekao je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

Novi Zakon o zaštiti potrošača, koji je stupio na snagu 1. januara, obezbeđuje kupcima u Srbiji, kažu nadležni, ista prava koja imaju svi kupci u Evropi.

Teret dokazivanja ispravnosti proizvoda, koji ima garanciju, pada na trgovca, a ne na kupca. Trgovac je dužan da pokvareni uređaj primi nazad, da ne bi kupac morao da obilazi servise dokazujući da kupljena roba nije ispravna, rekao je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović u Dnevniku RTS-a.

Veliku ulogu u obaveštavanju kupaca imaće kol centri, u kojima će kupci biti obaveštavani o svojim pravima, a preko kojih će trgovci biti upozoravani da moraju da izvršavaju svoje obaveze.

"Svi razgovori potrošača sa kol centrom se snimaju, ali potrošač mora da zna da to neće biti zloupotrebljeno", rekao je za RTS Goran Papović.

Papović je najavio da će prvi naredni korak organizacije za zaštitu potrošača biti centar za medijaciju i rešavanje sporova, a drugi korak je zahtev da se u Zakon o zaštiti potrošača vrati direktiva o potrošačkim kreditima.

Odredbama novog zakona potrošači će biti zaštićeni i od nepoštene i agresivne reklame, rekao je Papović.

Zakon štiti privatnost

Zakon o zaštiti potrošača, pored novih uslova specifičnih za zaštitu potrošača, eksplicitnim definisanjem "nasrtljivog poslovanja", uneo je i dodatne instrumente zaštite privatnosti, odnosno podataka o ličnosti, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Poverenik je podsetio da se, prema zakonu, "nasrtljivim ponašanjem" smatra poseta potrošaču u njegovom domu, kao i višestruko obraćanje potrošaču protivno njegovoj volji telefonom, faksom, elektronskom poštom ili drugim sredstvom komuniciranja na daljinu.

Prema njegovim rečima, i jedno i drugo je dopušteno samo ako je u funkciji realizacije već postojećeg ugovora.

"Za navedene oblike nasrtljivog poslovanja predviđene su novčane kazne koje za pravno lice iznose od 300.000 dinara do dva miliona, a za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara", rekao je Šabić.

Šabić je istakao da dosledna primena zakona može obezbediti i nivo zaštite privatnosti, odnosno zaštite podataka o ličnosti koji će biti bliži standardima EU i savremenog demokratskog sveta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара