Krediti za stanove profesionalnih vojnika

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić izjavio da je više od 10.000 profesionalnih vojnika bez stana. Stambeni problem moguće rešiti putem kreditiranja. U prethodnoj i ovoj godini rešeno više od 1.000 stambenih pitanja.

Više od 10.000 profesionalnih vojnika u ovom trenutku je bez stana, a rešenje tog problema je u obezbeđivanju kredita pod povoljnim uslovima, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general potpukovnik Miloje Miletić.

"Trenutno je bez stana 10.213 profesionalnih pripadnika vojske. U nadekvatnim stanovima živi njih 2.567. Bez stana je 3.980 vojnih penzionera, a u neadekvatnim stanovima je još 3.926", rekao je Miletić u intervjuu Tanjugu.

Načelnik Generalštaba naveo je da 7.220 profesionalnih vojnika žive kao podstanari i da više od 2.600 pripadnika vojske stanuje u adaptiranim prostorima, nužnom smeštaju ili kod roditelja.

"Ne očekujemo da se stambena pitanja reše za sve njih, niti je to u ovom trenutku moguće. Osnovna ideja je da se ubuduće stambena problematika rešava na sasvim drugačiji način - putem kreditiranja", rekao je Miletić.

Načelnik Generalštava Vojske Srbije je rekao je da je, "ipak, samo u prethodnoj i ovoj godini rešeno više od 1.000 stambenih pitanja, što je u prethodnom periodu bilo nezamislivo".

Miletić je ukazao i na problem određenog broja ljudi koji su u penziji i koje zbog godina starosti ne mogu ući u proces kreditiranja, dodajući da bi bilo potrebno da se za tu kategoriju nađe model kojim bi rešili stambeni problem.

Višak vojnih nepokretnosti 

"Sigurno je da ova godina ne pruža pozitivnu klimu za rešavanje tog problema i da on neće biti rešen ove godine, ali mi treba da imamo drugačiji odnos prema tom problemu", rekao je Miletić.

"Ukoliko želimo da imamo profesionalnu i kvalitetnu vojsku, onda taj poziv zaista moramo da učinimo atraktivnijim", rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Miletić je dodao da se ne može očekivati da neko provede radni vek u vojsci, da za 30 godina službe ima šest do sedam premeštaja, a da nema poseban, ali ne privilegovan način rešavanja stambenih pitanja.

Miletić je naveo i da je osnovna ideja sa otuđenjem viška vojnih nepokretnosti "bila malo drugačija nego što se to obično danas prezentira u javnosti".

"U vreme kada smo otpočeli sa transformacijom vojske i kada smo sagledavali sve resurse za taj proces, u startu nam je bilo jasno da sa postojećim budžetskim sredstvima ne možemo izvršiti sve zadatke", rekao je Miletić.

Načelnik Generalštaba je objasnio da je ideja bila da se racionalizacijom vojske i smanjivanjem broja garnizona i garnizonih mesta, oslobodi deo vojnih objekata i vojnih nepokretnosti.

Smanjeni troškovi održavanja 

"Sa jedne strane smanjujemo troškove vezane za održavanje, infrastrukturu, komunalne i energetske usluge, a, sa druge strane, ideja nam je bila da se izvrši prenamena tih objekata, pa da se eventualnim otuđenjem i dobijanjem sredstava, ta sredstva vrate sistemu", objasnio je Miletić.

Načelnik Generalštaba je istakao i da su planirana sredstva iz tog izvora bila namenjena za modernizaciju vojske i stanogradnju, pošto smo modernizaciju i opremanje naše vojske stavljali u prvi plan.

"Otuđenje, odnosno razmena prodaja ili iznajmljivanje viška vojne imovine nije stvar vojske, a ni samo Ministarstva odbrane i sigurno je da je to u nadležnosti vlade. U celom tom procesu uključeno je nekoliko ministarstava i agencija Vlade Srbije", rekao je Miletić.

General Načelnik je podsetio i da "stav ministra odbrane jeste da aktuelni trenutak nije podesan za otuđenje viškova vojne imovine, sa obzirom na to da su cene nekretnina pale".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи