Dan građevinara Srbije

Privredna komora Srbije na Dan građevinara upozorava da bi do kraja ove godine bez posla moglo da ostane oko 10.000 građevinskih radnika. Nekada zaposleni u veoma profitabilnoj grani, građevinari imaju male plate, teške uslove rada i sve manje posla.

Građevinari obeležavaju svoj dan, u znak sećanja na 8. avgust 1940. godine i štrajk građevinskih radnika.

Srpski građevinci, nekada zaposleni u veoma profitabilnoj grani, sada imaju male plate, teške uslove rada i sve manje posla.

Prosečna plata, 82.000 građeviskih radnika u Srbiji, u junu je bila 27.000 dinara, što je manje od republičkog proseka.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić založio se za unapređenje mera zaštite na radu, jer se oko 70 odsto teških i smrtnih povreda dešava upravo u toj privrednoj oblasti, kao i industriji.

Podaci potvrđuju da su najčešći uzroci povreda nepotpuno sprovođenje mera bezbednosti na radu, loša organizacija, kao i to što se ne koriste adekvatna sredstva i oprema za zaštitu.

Povećan inspekcijski nadzor 

Zbog toga je ministar Ljajić najavio je pojačan inspekcijski nadzor i kampanju za povećanje bezbednosti na gradilištima.

Među uzrocima povreda je i rad ne neobezbeđenoj visini i nepropisno montiranim skelama, ali i nedovoljna koncentracija i nepažnja radnika, upozoravaju iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada.

Nadležni ukazuju da "rad na crno" na gradilištima doprinosi većem broju povreda i smrtnosti zaposlenih, jer radnici nisu pripremljeni za rad na visini niti obučeni za korišćenje opreme na gradilištu.

Oko 85 odsto povređenih su muškarci, a čak 75 odsto povreda nastaje u prvoj smeni.

Ministar Ljajić istakao je da je u prvoj polovini ove godine na gradilištima Srbije smrtno stradalo troje radnika što je upola manje nego u istom periodu prošle godine.

Smanjen je i broj teško povređenih sa 245, koliko ih je bilo u prvih šest meseci prethodne godine na 110, naveo je ministar i objasnio da smanjenje nije samo posledica boljih mera zaštite na radu, nego i pada privredne aktivnosti.

Prema nekim procenama, do kraja godine bez posla moglo bi da ostane između 10.000 i 15.000 građevinskih radnika.

Svetska ekonomska kriza posebno je pogodila oblast građevinarstva.

Manji obim radova 

U odnosu na prošlu godinu obim radova menji je za 60 odsto, a samo 40 odsto građevinara radi.

Podsticaj građevinskom sektoru mogao bi da dođe kroz povratak naših kompanija na tržišta Iraka, Irana, Tunisa, Alžira, Angole, na kojima su već gradili.

"U ovom momentu je sigurno spremno 15 do 20 firmi da rade 'napolju'. Država mora da da punu logističku podršku tim firmama", istakao je Goran Rodić iz Odbora za građevinarstvo Privredne komore Srbije.

Prema njegovim rečima, na taj način godišnje bi moglo da se realizuje i do dve milijarde dolara.

Odlaskom u inostranstvo, 10.000 građevinara sačuvalo bi radna mesta. Ministarstvo za infrastrukturu i Privredna komora Beograda najavljuju da će krajem avgusta okupiti građevinare i pokrenuti masovnu gradnju u Beogradu, čak 20.000 stanova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара