Četvrti dan Sabora u Guči

Ponoćni trubački koncert, na kojem učestvuje osam orkestara, RTS prenosi u ceo svet. Pretposlednjeg dana 49. Dragačevskog sabora u Guči se, kako procenjuju oranizatori, okupilo blizu 200.000 ljubitelja izvornog narodnog stvaralaštva, dobrog zalogaja i svekolike zabave.

Izborom najlepše saborašice i ponoćnim trubačkim koncertom, na kojem učestvuje osam orkestara zahuhtava se atmosfera pred finalno takmičenje u Guči.

Pretposlednjeg dana 49. Dragačevskog sabora u Guči se, kako procenjuju oranizatori, okupilo blizu 200.000 ljubitelja izvornog narodnog stvaralaštva, dobrog zalogaja i svekolike zabave.

Ulicama Guče se "mililo" zbog velikih gužvi a gotovo sav slobodan prostor, računajući i livade i njive popunjen je šatorima posetilaca.

Na Centralnoj bini Dragačevskog sabora završena je generalna proba za sutrašnje finale 49. Sabora trubača u Guči kada će se, od 15 sati, najboljih 16 orkestara takmičiti za ovogodišnju "Zlatnu trubu".

U okviru završnih manifestacija takmičili su se mladi trubački orkesttri , pet pionirskih i 10 omladinskih orkestara. 

Od propratnih događaja ističe se nadmetanje u narodnom višeboju. Pošto je pobedio u bacanju kamena (10,8 m), skoku u dalj iz mesta (3,05) i skoku u vis (1,40 m) za harambašu sabora proglašen je Stanko Jerotić iz Dublja kod Šapca.

Najbolji u rvanju u kosti bio je Miloš Milanović iz Beograda, dok je u gađanju kroz prsten jabuke pobedio Saša Grujić iz Viče kod Guče.

Nešto posle 17 časova ulicama varošice prodefilovalo je više od 1.000 članova trubačkih orkestara, folklornih i pevačkih grupa iz raznih krajeva Srbije, ali i Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Švedske, Kipra, Francuske, Švajcarske i Republike Srpske.

Četvrti dan Sabora počeo je zabavnim programom ispred Doma kulture,  uz učešće orkestara Elvisa Ajdinovića, Nenada Mladenovića i Siniše Srankovića i nastup kulturno-umetničkih društava "Branko Čajka" iz Tetova i "Mladost" iz Temišvara.

"Za pet dana Dragačevskog sabora, Guča će ugostiti više od 600.000 ljudi", procenio je Slobodan Jolović, predsednik opštine Lučani i domaćin Sabora.

"Procenjujemo da ćemo, uz do sada najbolju organizaciju, imati i najveću posetu. Sve je to odlična priprema za jubilarni 50. sabor koji će biti održan dogodine. Računamo da tada, za deset festivalskih dana, ugostimo blizu milion posetilaca iz svih krajeva sveta", rekao je Jolović na konferenciji za novinare.

Jolović je danas još jednom pozvao lidere dve najuticajnije svetske zemlje (SAD, Rusija) da iduće godine dođu u Guču gde se, kako je rekao, vode samo trubački ratovi.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи