Skupa priprema za školu

Pred novu školsku godinu, roditelji će morati da za udžbenike i garderobu svoje dece izdvoje čak 30.000 dinara. Cene su više, a mogućnosti manje nego prošle godine.

Ako svojoj deci žele da kupe nove knjige ili garderobu, roditelji će morati da izdvoje čak 30.000 dinara.

Kompleti udžbenika koštaju između 5.000 i 10.000 dinara, a dodatni izdatak je kupovina školskog pribora, torbi, patika. Cene su više, a mogućnosti manje nego prošle godine, pa je nekim roditeljima potreban i kredit.

Za majku troje dece, Slađanu Ubović, polazak dvoje dece u školu predstavlja, zbog novca, sve veći stres.

"Ove godine je zaista teže nego prethodnih. Gledamo šta je jeftinije, gde god je to moguće da uzmemo na rate, da lakše podnesemo njihovo kretanje u školu", kaže Slađana Ubović.

Iako se i udžbenici kupuju na rate, za mnoge roditelje i to je veliki izdatak.

Pojedine knjige od štampanja do krajnjih kupaca poskupe i po četiri puta, pa neki roditelji smatraju da su cene neopravdano visoke.

Međutim, izdavači tvrde upravo suprotno, da su troškovi veliki, a zarada minimalna.

"Nekada je to bilo isplativije zato što je postojao jedan izdavač. Danas je tu konkurencija. Trudimo se da udžbenici budu što kvalitetniji, čitav jedan tim od 10 ljudi radi na tome. I država uzima 18 odsto, tako da kada pogledate cenu, to je minimalnio, isti takav udžbenik na primer u Sloveniji košta 20 evra", kaže Gordana Knežević-Orlić iz Izdavačke kuća "Klet".

U septembru, pred početak školske godine, već po tradiciji, roditelji podležu emocijama, pa će, da bi udovoljili svom mališanu, kupovati i ono što nije nužno.

Učiteljica Nevena Vojvodić smatra da skup đački pribor ne imlicira uspeh.

Kada se bira školska torba, stručnjaci upozoravaju da skupo ne znači uvek i kvalitetno i podsećaju da, prema istraživanju Instituta za javno zdravlje, svako osmo dete ima deformitet kičme. Kupovina anatomski oblikovanog ranca sa širokim kaiševima za oba ramena, svakako je, savetuju, dobar izbor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво