Pregled štampe (08. 08. 2009.)

Politika: Oduzimanje državnih stanova – nemoguća misija, Novosti: Srbija je na pravom putu, Press: Selidba Vlade u Palatu Srbija na Novom Beogradu kreće u oktobru, Blic: Beba se udavila u septičkoj jami, piše beogradska dnevna štampa

Oduzimanje državnih stanova - nemoguća misija

Uredba po kojoj su u proteklih sedam-osam godina državni stanovi dodeljeni funkcionerima i činovnicima, a potom i otkupljivani po cenama nižim od tržišnih, juče je drugi put stigla, istina za sada samo do pisarnice Ustavnog suda. Fond za razvoj demokratije, podstaknut aferom u javnosti, kod Ustavnog suda Srbije pokrenuo je postupak za stavljanje van snage (ocenu ustavnosti i zakonitosti) članova 48a, 48b i 48v Uredbe, kojima je, kako piše u saopštenju, „prethodna vlada, počev od 25. januara 2007. godine, na nezakonit i neustavan način, u Uredbu vratila nezakonite i neustavne odredbe koje omogućavaju rasprodaju državnih stanova izabranim i postavljenim licima".

Cilj pokretanja ovog postupka - „sprečavanje dalje rasprodaje stanova, odnosno imovine koja pripada i koju su stvarali svi građani i drugi poreski obveznici Srbije" - izgleda da je i najrealniji ishod ove, još jedne od afera sa državnim stanovima proteklih decenija. Jer, ako Ustavni sud oceni neustavnim i poništi osporene članove koji omogućavaju otkup državnih stanova, otkupa po dosadašnjim uslovima više neće biti, ali stanove koji su dodeljeni i kupljeni po ovoj uredbi, ma koliko ona bila nepravedna, niko nikome ne može oduzeti. Sem u građansko-parničnom postupku, ali tek ako se u pojedinačnom slučaju utvrdi da su dodela i otkup stana rezultat počinjenog krivičnog dela. Stoga se i Ustavni i Vrhovni sud, kako pokazuje dosadašnja praksa, klone odluka koje bi dirale u pravo svojine stečeno po pozitivnom propisu.

Zato je i premijer Srbije Mirko Cvetković, juče, u drugom obraćanju javnosti ovih dana, dajući nalog Generalnom sekretarijatu vlade da u roku od dve nedelje u potpunosti rasvetli aferu oko stanova koji su ranijih godina dodeljivani zaposlenima u vladi, bio mnogo precizniji. Zatražio je „da se izvrši revizija svih postupaka i ispitaju pravne mogućnosti kako bi se otklonile nepravilnosti prilikom dodele stanova".

Uz objašnjenje da će Generalni sekretarijat na tome raditi u saradnji sa Sekretarijatom za zakonodavstvo, Javnim pravobranilaštvom i Direkcijom za imovinu, generalni sekretar Tamara Stojčević, čije su neke izjave proteklih dana upućivale na nameru vlade da reaguje retroaktivno, recimo, da poništi ugovore ili traži doplatu razlike do tržišne cene, u izjavi za „Politiku" bila je pravno mnogo obazrivija. Priznaje da je pravni manevarski prostor sada prilično tesan.

Poništenje rešenja o dodeli stanova u zakup i ugovora o otkupu, uključujući i promenu kupoprodajnih uslova, ugovorenih po pozitivnom propisu teško je izvodljivo - gotovo je nemoguća misija. Jer, tako stečena svojina je neprikosnovena, slažu se pravnici.

- Ono što vlada praktično može da uradi jeste da obustavi dalju dodelu i otkup stanova, da ukine celu uredbu ili ukine ili izmeni neke sporne članove poput onih o otkupu i kupoprodajnoj ceni. Pošto će pravni tim pregledati i sve ugovore, predložiće i šta da se, po zakonu, uradi u slučajevima kada se nije postupalo u skladu sa propisima važećim u vreme zaključenja - objašnjava Stojčević. 

Mada će se tim najviše fokusirati na cenu po kojoj su ovi stanovi otkupljivani, po rečima Tamare Stojčević, to što je umesto tržišne, istina po uredbi, korišćena poreska cena, predstavlja sistemsku grešku koja se, dodaje, može ispraviti - unapred, ali teško unazad.

Srbija je na pravom putu

Zadovoljni smo trenutnom političkom i bezbednosnom situacijom u Srbiji. Vaša zemlja se kreće u pozitivnom pravcu, u to nema nikakve sumnje. Većina građana Srbije je izborom proevropske vlade jasno stavila do znanja šta očekuje - ulazak u EU, viznu liberalizaciju, integracije u evropske i zapadne institucije. I vaša vlada vodi zemlju tim putem - poručuje u intervjuu za "Novosti" Dženifer Braš, otpravnica poslova Američke ambasade u Beogradu.

Na pitanje kako ocenjuje dosadašnje rezultate srpskih vlasti na polju reformi i demokratskih procesa, Brašova kaže:

- Naravno, još ima velikih izazova. Vlada Srbije se ponaša odgovorno kada je reč o krizi, na vreme je postignut sporazum sa MMF-om. U narednom periodu voleli bismo da vidimo i sprovođenje ekonomskih reformi i pokretanje prave bitke protiv korupcije, kako bi Srbija, kada se završi ekonomska kriza, postala magnet za američke i zapadne investicije.

- Sama poseta potpredsednika Bajdena, prva tog ranga u poslednjih 30 godina, bila je izuzetno značajna. Bilo je potrebno da neko tako visokog statusa, kao što je potpredsednik Bajden, koji je devedesetih bio veoma kritičan prema Miloševiću, dođe i kaže: "OK, napravljen je zaokret, Srbija se kreće u pozitivnom smeru".

Vašington ne razmišlja o postavljenju specijalnog predstavnika za Balkan, rekla je Brašova i dodala da će novi američki ambasador u Beogradu biti imenovan uskoro. "Bez obzira na važnost zemlje, a Srbija nam je veoma važna, moramo biti strpljivi jer je taj proces dug i birokratski. U međuvremenu, naš tim u Beogradu nastavlja da radi na započetim programima. Naši bilateralni odnosi ne stagniraju. Naprotiv, posle posete potpredsednika Bajdena radimo još intenzivnije na svim aspektima naše saradnje".

Selidba Vlade u Palatu Srbija na Novom Beogradu kreće u oktobru

Preseljenje Vlade iz zgrade u Nemanjinoj 11 u Palatu Srbija na Novom Beogradu počeće u oktobru, saznaje Pres. Prvo će biti premešteni kabinet premijera, Generalni sekretarijat i Sekretarijat za zakonodavstvo, dok će ostala ministarstva i službe biti seljene kasnije.

- Većina bitnih događaja, kao što su susreti sa najvećim zvaničnicima, već se obavlja u Palati Srbija i ta zgrada je i zbog pristupa, i zbog komformiteta, ali i zbog bezbednosti mnogo bolja za centralu Vlade od zgrade u Nemanjinoj 11. Međutim, najveći problem je pronaći adekvatnu salu za održavanje elektronskih sednica Vlade. Najpogodnija je sala gde su se održavali sastanci Saveta ministara, ali ni to nije skroz dobro rešenje. U Cvetkovićevom kabinetu i dva sekretarijata koja će prvo biti preseljena ukupno radi oko 150 ljudi, tako da treba dosta povezanog prostora da se svi smeste kako treba - kažu u Vladi.

Do kraja ove, a najkasnije početkom sledeće godine u zgradu na Novom Beogradu trebalo bi da se presele i kabineti potpredsednika, ministra infrastrukture i ekologije, kao i ostalih službi koji se nalaze u Nemanjinoj 11.

- Problem je što su se neka ministarstva suviše raširila po nekadašnjim „sivovima". Sve će biti rešeno ako uspemo da ostvarimo plan da se sva ministarstva sile, pre svega odbrana i policija, prebace na Banjicu - zaključuju u Vladi.

Beba se udavila u septičkoj jami

Jednoipogodišnji J. G. udavio se u septičkoj jami u dvorištu kuće njegovih roditelja u Despotovu, kod Bačke Palanke. Tragedija u Ulici Dositeja Obradovića dogodila u četvrtak oko 20 časova dok su roditelji pomagali majstorima da otpuše vodovodne cevi i zbog toga otvorili septičku jamu dubine 3,5 metra.

Dečak se igrao u blizini jame, najverovatnije se okliznuo i upao unutra. Roditelji su ga, videvši da ga nema, gotovo čitav sat tražili po komšiluku, gde imaju puno rođaka i prijatelja, a onda su saznali za strašnu vest. Jedan od radnika pogledao je u otvorenu septičku jamu i zanemeo. Dole je na oko dva metra bilo beživotno telo dečaka. Komšije pričaju da su radnici spustili merdevine i da ga je izneo jedan od njih. Nažalost, bilo je kasno - ispričala je žena iz komšiluka, sa molbom da joj ne pominjemo ime.

Dečak je hitno prevezen u Dom zdravlja u Bačkoj Palanci, ali su lekari samo mogli da konstatuju smrt. Dežurni istražni sudija Milovan Petrović dao je nalog za obdukciju.

Celo Despotovo je u žalosti od kad se selom proširila vest o tragediji malog J. G. i njegove porodice. Teško je bilo naći sagovornika koji je imao neku reč više od dubokog saučešća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво