Srpska porodilišta među boljim u svetu

Porodilišta u Srbiji svrstana su među bolja u svetu, tvrde u ginekološkoj sekciji Srpskog lekarskog društva. Da bi odnos između zaposlenih u porodilištima i pacijenata bio bolji, Ministarstvo zdravlja organizovalo je obuku za načelnike i glavne medicinske sestre.

U ginekološkoj sekciji Srpskog lekarskog društva tvrde da su porodilišta u Srbiji svrstana  među bolja u svetu.

Prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost porodilja i novorođenčadi na porođaju je u dozvoljenim granicama.

Međutim, lekari, sestre i babice često su izloženi kritikama.

"Nisam baš očekivala ovakav tretman, toliko svi imaju strpljenja, pogotovu sa nama kojima je prva beba," rekla je 25-godišnja Mirjana Kićanović.

Porodilja Ana Lasica smatra da nema dovoljno sestara, ali ističe da je stanje bolje nego što je nekada bilo.

Ponašanje zaposlenih, zastareli i nehumani bolnički protokoli i korupcija, najčešći su problemi na koje ukazuju trudnice.

Da bi se odnos između zaposlenih u porodilištima i pacijenata popravio, Ministarstvo zdravlja organizovalo je obuku za načelnike i glavne medicinske sestre.

"Smatrali smo da je edukacija iz oblasti komunikacije za zdravstvene radnike dobra početna osnova za veće rezultate" rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Obuka je trajala od aprila do juna. Više od 150 načelnika i glavnih medicinskih sestara govorilo je o konkretnim problemima, ali i zadacima uz praktične vežbe. Stečena znanja prenosiće kolegama.

"Svojim prisustvom pokazali smo želju da poboljšamo kvalitet rada i da smanjimo sukobe koji nastaju često zbog nerazumevanja, jer nemamo možda ni dovoljno znanja da se obraćamo pacijentima na jedan pravi način", rekao je predsednik Ginekološke sekcije SLD Tihomir Vejnović.

Glavna sestra u GAK Narodni front Stana Milovanović da je najvažnije zadržati kontrolu nad situacijom, bez obziora na stres i preopterećenost.

Ministarstvo zdravlja nastaviće da unapređuje zdravstvene usluge, ali pozivaju i građane da nepravilnosti u radu zdravstvenih radnika prijave zaštitniku pacijentovih prava ili na beli telefon.

U 58 porodilišta u Srbiji godišnje se rodi više od 70.000 beba.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво