Preminula Mira Sanjina

Mira Sanjina, primabalerina i koreograf u penziji, Narodnog pozorišta u Beogradu, preminula je u Beogradu. Veliki uspeh Sanjina je postigla kao Biljana u Hristićevoj "Ohridskoj legendi", a sa scene se povukla 1971. godine.

Primabalerina i koreograf Narodnog pozorišta u penziji Mira Sanjina preminula je u Beogradu, saopštilo je Narodno pozorište u Beogradu.

Sanjina je rođena u Zagrebu 1924. godine, gde je otpočela igračko školovanje kod Ane Maletić, a nastavila u Beču kod Kurta Josa i u Londonu kod Rudolfa Labana. Još kao učenica održavala je sa uspehom solističke koncerte sa sopstvenim koreografijama u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani.

U toku Drugog svetskog rata Sanjina je bila članica Kazališta narodnog oslobođenja, a posle rata je postala istaknuta solistkinja baletskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Posebno se izdvajaju Sanjinine interpretacije u baletima "Šeherezada", "Balada o jednoj srednjovekovnoj ljubavi", "Trorogi šešir", "Đavo na selu", "Ljubav čarobnica", "Španski kapričo", kao i mnogi delovi sa španskom igrom u operama.

Veliki uspeh je postigla kao Biljana u Hristićevoj "Ohridskoj legendi".

Sanjini doprinos afirmaciji beogradskog Baleta na međunarodnim pozorišnim festivalima bio je dragocen. Povremeno se bavila i koreografskim radom.

Mira Sanjina se sa scene povukla 1971. godine, kada je otvorila sopstveni studio za modernu igru.

Sahrana će se obaviti na Jevrejskom groblju u ponedeljak, 20. decembra, u 13 časova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво