Besplatne sahrane za najsiromašnije

Penzioneri koji mesečno primaju manje od 20.000 dinara mogu da računaju na besplatnu sahranu i time poštede svoje porodice troškova.

Najstariji Beograđani ubuduće neće morati da brinu kako će biti sahranjeni. Preko Fonda solidarnosti i Udruženja "Oganj" oni penzioneri koji imaju primanja niža od republičkog proseka, odnosno do 20.000 dinara, moći će da budu besplatno sahranjeni.

"Izuzetno mnogo znači iz ekonomskih, socioloških i iz moralnih, ljudskih razloga. Mnogo znači kada neko od članova porodice zna da je finasijski obezbedio tu sahranu, ali i da je organizacija sahrane data u ruke profesionalcima i da oko toga ne mora da brine", smatra penzionerka Mirjana Stević.

Pošto cena prosečne sahrane u Srbiji premašuje čak tri prosečne plate ili pet najnižih penzija, u Udruženju krematista "Oganj" javila se ideja da se najsiromašniji besplatno sahranjuju.

"Mi smo očekivali da će to biti ljudi koji su sami. Naravno da ima i takvih, ali mogu vam reći da su to uglavnom oni koji brinu da ne ostave teret deci i porodici, da ih poštede troškova, problema i slično", kaže Maja Nikolić iz udruženja "Oganj".

Mogućnost da dobije besplatnu sahranu imaće 1.000 Beograđana sa najnižim penzijama. Za prijavu je potrebna lična karta i poslednji ček od penzije. Oni koji imaju veća primanja, sahranu koju organizuje ovo udruženje, a koja košta oko 25 000 dinara, mogu da otplate na četiri rate.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво