Za rušenje 138 objekata

Komisije u Kraljevu utvrdile da je neophodno rušenje 138 objekata, koji su uništeni u zemljotresu. Prvi mobilni objekti za stanovanje raspodeljeni najugroženijim porodicama.

Drugostepena komisija u Kraljevu do sada je za rušenje odredila 138 stambenih objekata. Prvi mobilni objekti za stanovanje, od pedesetak koliko ih je do sada dopremljeno tom gradu, raspodeljeni su najugroženijim porodicama čiji su stanovi i kuće potpuno uništeni u zemljotresu.

Prvostepena komisija je pregledala 11.365 objekata i utvrdila da 1.553 nisu više za upotrebu.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je rekao da se očekuje da će u ponedeljak u Kraljevu biti stotinak komisija za procenu štete koje će poslati skoro svi gradovi i opštine iz Srbije.

"Ako budemo imali planirani broj komisija za procenu štete, posao bismo mogli završiti za manje od mesec dana", rekao je Ljubiša Simović.

Gradonačelnik Kraljeva je objasnio da je ocena drugostepene komisije koja odredi neki objekat za rušenje konačna i da nema mogućnosti žalbe.

Gradonačelnik Kraljeva je rekao da će Štab za vanredne situacije u Kraljevu, na osnovu zapisnika komisija za procenu štete, napraviti listu prioriteta za sanaciju individualnih objekata stradalih u zemljotresu.

"Tek na osnovu toga počeće podela građevinskog materijala koji u Kraljevo stiže svakodnevno", rekao je gradonačelnik.

"Građani mogu očekivati pomoć prvenstveno u građevinskom materijalu, i eventualno, ako bude mogućnosti, u novcu. Izrada projektne dokumentacije za kuće kojima je potrebna ozbiljnija sanacija, biće na teret građana, jer je to preobiman posao u koji ne možemo da se upustimo", rekao je Simović.

Pomoć iz Beča

Novac za pomoć Kraljevu stiže i iz dijaspore.

Na inicijativu Zajednice srpskih klubova u Beču sinoć je održana priredba pod motom "Pomoć za Kraljevo", a prikupljena sredstva biće direktno upućena najugroženijim porodicama u tom gradu.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović objasnio je da tim gestom organizacija želi da apeluje i na ostale klubove i udruženja širom Austrije da pomognu gradu koji je pretrpeo ogromnu materijalnu štetu zbog zemljotresa.

Prisutnima na humanitarnom koncertu se obratio i šef konzularnog odeljenja srpske ambasade u Austriji, Kosta Simonović, koji je rekao da težak zemljotres koji je pogodio Kraljevo ponovo stavlja na ispit solidarnost dijaspore prema matici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво