Manastiri pod kontrolom SPC

Svi manastiri eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske pod kontrolom SPC-a, pošto je KPS izveo pobunjene monahe i bivšeg vladiku Artemija iz manastira Duboki potok. Svi monasi, sveštenici i vernici raduju se što se sve dobro završilo i što su se vratili uobičajnom životu, rekao vladika Teodosije, za RTS.

Manastiri Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske su pod kontrolom SPC, nakon što su pripadnici Kosovske policijska službe izveli rano jutros grupu pobunjenih monaha i bivšeg vladiku Artemija iz manastira Duboki potok, u opštini Zubin potok na Kosovu.

Novoimenovani episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je za RTS da je stanje u manastirima te eparhije mirno, "kao posle bure, a kada svi osećaju tišinu".

"Svi monasi i sveštenici i vernici na ovom prostoru raduju se što se sve dobro završilo, što su se sva iskušenja i nevolje završile na najbolji način i što su se sveštenici i monasi vratili svom uobičajnom životu", rekao je vladika Teodosije.

Novoimenovani vladika raško-prizrenski kaže da nije očekivao da će posle izbora za episkopa raško-prizrenskog, imenovanja koje mu je Sabor ukazao, da se suoči sa ovako velikim problemom i "požarom koji je trebalo gasiti".

"Ovaj problem ne postoji od juče, mi se sa tim nosimo niz godina, samo što je sada kulminirao. Bilo je dosta strpljenja, odlučnosti, da sve rešimo na miran način", rekao je vladika Teodosije.

"Sveti arhijerejski sabor, organi naše države, sveštenstvo, monaštvo, verni narod, svi su bili spremni da se ovaj problem reši. Mogu da kažem da su svi na Kosovu i Metohiji položili ispit, ja sam zaista srećan i ponosan zbog toga", isatakao je vladika.

Ekipa RTS posetila je manastir Crna Reka, koga od sinoć, posle pokušaja upada bivših monaha tog manastira, i pristalica Artemija, čuva dvadesetak policajaca. U toku je služba, prva koju vladika Teodosije služi kao episkop raško-prizrenski.

KPS izveo raščinjenog vladiku iz manastira

Kosovska policija izvela je jutros pobunjene monahe i raščinjenog vladiku Artemija iz manastira Duboki potok u opštini Zubin potok. Akciju su izveli pripadnici KPS, koji u ovom delu Kosova sačinjavaju isključivo Srbi.

U saopštenju Eparhije se ističe da je policija jutros dostojanstveno obavila svoj posao i izvela uzurpatore van manastira bez upotrebe sile.

Navodi se da je izvođenje "uzurpatora manastira trajalo skoro do 4.30 časova ujutro i da je manji incident napravio bivši vladika Artemije kada se zaključao u sobu i nije hteo da izađe i pored više poziva policije.

"Tek kada je blagoslov dao iguman manastira Romilo, policajci su razvalili bravu, posle čega je bivši vladika sam sišao do kola i odvezao se u pravcu administrativnog prelaza zajedno sa svojim pristalicama", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je raščinjenog vladiku tokom jučerašnjih događaja podržavalo oko 40 monaha i desetak građana i da je SPC već pokrenula krivičnu tužbu protiv "raskolničke grupe koju vodi bivši episkop Artemije".

"Očekuje se da će svi učesnici u ovim nemilim događajima biti ubrzo krivično procesuirani po zakonima Srbije zbog nasilne uzurpacije imovine SPC i ugrožavanja javne bezbednosti i mira", ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da se predstavnici Euleksa nisu mešali u posao policije niti su ulazili u manastir i kao potpuno netačne i zlonamerne odbacuju se tvrdnje da je angažovana albanska jedinica Rosa ili specijalci.

"U Dubokom potoku su bili angažovani samo lokalni Srbi koji imaju dobre veze sa sveštenstvom i narodom i koji su u ovoj nimalo lakoj situaciji pokazali zavidnu profesionalnost i strpljivost", piše u saopštenju Eparhije.

Vladika Artemije je sinoć raščinjen, odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve. Njemu je oduzet čin vladike i vraćen je u red monaha.

Vladika Artemije penzionisan je na majskom Saboru SPC-a pošto su utvrđene finansijske malverzacije u eparhiji raško-prizrenskoj koju je vodio, a Sinod mu je u septembru zabranio sveštenodejstva pošto je odbio poslušnost crkvenom vrhu.

Odluku o vraćanju Artemija u red običnih monaha Sabor je doneo nakon što se penzionisani vladika oglušio o crkvene kanone i sa grupom odbeglih monaha, nasilno upao prvo u manastir Duboki potok, a potom i u Devine vode na severu Kosova i Metohije.

Artemije je u manastiru Duboki potok, uprkos zabrani, juče služio jutarnju liturgiju. Sabor SPC optužio je juče raščinjenog vladiku da je tim činom i formalno ušao u raskol sa SPC.

Njegov naslednik na mestu Eparhije Raško-prizrenske, vladika Teodosije je juče popodne zato napustio zasedanje Sabora SPC i hitno otišao na Kosovo i Metohiju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво