Meteor nad jugom Srbije

Nešto pre 20 časova, u predelu Grdeličke klisure čuo se snažan prasak za koji se pretpostavlja da je izazvan preletom ili padom meteora u tom regionu. Deo meteorita pao u selo Suševlje kod Predajana!

U predelu Grdeličke klisure, nešto pre 20 časova čuo se snažan prasak, za koji se pretpostavlja da je izazvan preletom ili padom meteorita u tom regionu.

Kako javlja naš dopisnik Srđan Conić iz Leskovca, prasak je nastao pošto je meteorit probio zvučni zid.

Prema najnovijim informacija koje su našem novinaru preneo očevidac Ratko Tasković, deo meteorita je pao u atar sela Suševlje kod Predajana, dok su drugi delovi  sagoreli pri prolasku kroz atmosferu.

I stanovnici Grdelice veruju da je reč o meteoritu, ali navode da je "blještavi objekat" pao u blizini Sarajevskog mosta, na ulazu u Grdeličku klisuru.

"Svetlost je bila zaslepljujuća, a u stanu se sve treslo od jačine udara. Činilo mi se kao da se srušio neki avion", rekao je sagovornik Bete iz Grdelice.

Dopisnik RTS-a iz Vranja, takođe je javio da se i u okolini tog grada čuo jak prasak. 

Naše dopisništvo iz Niša, takođe, potvrđuje da se videla svetlost "poput vatrometa", a tamošnji Regionalni centar za Obaveštavanje je zvanično potvrdio, posle razmene informacija sa kolegama iz Vranja, da je reč o meteoritu koji je probio zvučni zid.

Milan Jeličić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" u Beogradu rekao je Tanjugu da je moguće da je na nebu nad jednim delom Srbije primećen bolid.

Bolid je nebesko telo koje je svetlije od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada, objasnio je Jeličić.

Број коментара 142

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво