Beogradska "beba iz epruvete"

Nikola Avramović, prva je beba rođena u okviru projekta vantelesne oplodnje, koji finasira grad Beograd. Gradonačelnik Dragan Đilas posetio je Nikolu i njegovu majku Zoru Avramović.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas posetio je prvu bebu rođenu u okviru projekta finansiranja drugog pokušaja vantelesne oplodnje, koja se rodila u Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

Zora Avramović, juče ujutru u osam časova donela je na svet malog Nikolu, teškog 3,450 kilograma i dugačkog 52 centimetara.

"Osećaj je fenomenalan. Sve muke kroz koje smo prošli tokom petogodišnjeg lečenja steriliteta od juče su nevažne", rekla je 35-godišnja majka.

Gradonačelnik Đilas kaže da mu je današnji dan najsrećniji od početka mandata, jer su borba za bebe i pomoć roditeljima najveći uspeh njegovog tima.

"Inicijativa za finansiranje drugog pokušaja vantelesne oplodnje potekla je od člana Gradskog veća Miroslava Čučkovića i zahvaljujući lekarima Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije juče smo dobili prvu 'beogradsku' bebu, s obzirom na to da su sredsta za njeno rođenje došla iz gradskog budžeta koji popunjavaju svi Beograđani", rekao je Đilas.

Napravićemo most na Adi, rekonsturisati ulice, napravićemo 15 obdaništa, započeti izgradnju metroa, ali je pomoć nekome da postane roditelj i stvaranje jednog života najveći uspeh našeg rada, istakao je Đilas.

Grad Beograd finansijski učestvuje u projektu realizacije drugog pokušaja vantelesne oplodnje od novembra 2009, a tokom ove godine za vantelesnu oplodnju 215 parova, grad je izdvojio 50 miliona dinara.

Osnovni uslovi za ulazak u program su da žena nema više od 40 godina, da nema dece i da muškarac ima još živih spermatozoida.

Bebe iz epruvete

Prva beba iz "epruvete" Luiz Braun rođena je 25. jula 1978. godine u Velikoj Britaniji. Taj datum je velikim slovima upisan u knjige svetske medicine, a začetniku vantelesne oplodnje dr Robertu Edvardsu nedavno je dodeljena Nobelova nagrada za medicinu.

Samo devet godina nakon rođenja prve bebe iz epruvete u svetu, 27. juna 1987. godine, u Beogradu se rodio Miloš Trajković - prva beba začeta vantelesnom oplodnjom u Srbiji.

Miloševa mama, Slavica Trajković iz Vranja, 14 godina se lečila od steriliteta. Lekari beogradske klinike Narodni front su joj, 1986. godine, predložili vantelesnu oplodnju. Nakon četiri nedelje od oplodnje dr Proročić saopštio je Slavici da je trudna.

Bila sam izbezumljena i počela sam da plačem, priseća se Slavica.

"Posle 16 nedelja dr Proročić me je pogledao i rekao, Slavice šta bi ti htela da rodiš. Ja kažem devojcicu, a on kaže - žao mi je, ovog puta biće dečko", navodi Slavica.

Od samog začeća tim stručnjaka se brinuo o tome da Slavičina trudnoća protekne bez problema i da na svet donese zdravo dete.

Dr Živanović, koji je uradio carski rez, proveo je tri meseca radeći sa ovogodišnjim nobelovcem dr Robertom Edvardsom.

"Mi smo zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji su se okupili kao tim uspeli da dođemo do tog cilja da i kod nas, u našoj zemlji, našoj klinici krunišemo dobijanjem deteta začetog vantelesno ili kako to obično kažu u epruveti", kaže prof. dr Željko Živanović.

"Prvi plač uz aplauz", "Prvo pa muško", "Rođena prva beba začeta u epruveti u Beogradu" - samo su neki od naslova koji su tih dana objavljivani u novinama.

Prof. dr Milenko Proročić iz Ginekološko-akušerke klinike Narodni front kaže da mu je taj porođaj ostao u dubokom sećanju.

"Tog dana, to je bila subota, sećam se dobro oko 11 sati, svi su bili uzdrhtali prosto rečeno. Ne bih rekao da je to bila rutinska operacija-sama po činu jeste ali okolnosti bile su takve da se to nikada ne može zaboraviti", navodi dr Proročić.

U Srbiji je do sada rođeno više od 5.000 beba začetih vantelesnom oplodnjom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво