Dan posle zemljotresa

Država će brzo reagovati i dostaviti građevinski materijal iz robnih rezervi za sanaciju štete načinjene u zemljotresu, rekao predsednik Tadić u Kraljevu. Građani, uz pomoć specijalizovanih službi, raščišćavaju teren. Lokalne vlasti proglasile vanrednu situaciju. U pojedinim delovima grada nema struje i vode. Prva pomoć Vlade od šest miliona dinara.

Svega nekoliko sati posle zemljotresa u Kraljevu počelo raščišćavanje ruševina. Ulice Kraljeva jutros su prekrivene komadima betona, stakla, ciglama, malterom, dok, posle noćašnjeg glavnog potresa, naknadni udari i dalje povremeno potresaju grad. U pojedinim delovima grada i dalje nema struje ni vode.

Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je Kraljevo, gde je razgovarao sa gradonačelnikom  Ljubišom Simovićem i predstavnicima Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji su ga upoznali sa situacijom u gradu.

"Država će brzo reagovati i dostaviti građevinski materijal iz robnih rezervi za sanaciju štete načinjene u zemljotresu", rekao je Tadić u tom gradu.

Predsednik Srbije je odao priznanje pripadnicima specijalne jedinice MUP-a Srbije koji su stigli odmah po zemljotresu kako bi raščišćavali ruševine, kao i građanima koji su pokazali visoku svest i održali red i mir u gradu.

Tadić je takođe istakao da su lideri političkih stranaka ostavili po strani stranačke razlike i pokazali solidarnost sa stradalima.

Tadić je posetio i naselja Jarčujak i Grdica, u kojem je noćas u zemljotresu poginuo bračni par Natalija i Siniša Tašić, a potom i Zdravstveni centar "Studenica".

Posle sednice Gradskog štaba, proglašena je vanredna situacija u gradu Kraljevu. Više od 100 objekata u samom centru grada, kao i na desetine objekata u okolnim selima oštećeno je i ne može da se koristi, javlja dopisnik RTS-a.

Građanima kojima su porušene kuće biće omogućeno da koriste odmaralište na Goču, hotel "Termal" i kasarne.

Voda za piće nije ispravna, pa građani koriste vodu iz deset cisterni, a najavljeno je i da će broj citerni sa vodom za piće biti povećan.

Tokom zemljotresa oštećeno je 450 od 650 trafo stanica. Većina je popravljena, ali i dalje 70 trafo stanica nije u funkciji. Delovi grada nemaju ni struje, ni grejanje.

Značajno je oštećena i zgrada Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, zbog čega je zabranjen ulaz u taj objekat i evakuiše se oprema iz laboratorija.

Oštećenja ima i na bolničkim zgradama. Cev je pukla i voda se izlila u porodilištu, zbog čega su bebe evakuisane u druge prostorije.

Materijalna šteta pričinjena je i na objektima Vojske Srbije u Kraljevu na čijem raščišćavanju rade njeni pripadnici.

Škole u Kraljevu i okolnim selima neće raditi do daljnjeg. U noćašnjem zemljotresu  oštećeno je sedam škola.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić ocenio je da je situacija pod kontrolom, a pripadnici sektora kojim rukovodi, kao i jedinice Žandarmerije su na terenu.

Marić je rekao da prema dogovoru ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, koji je u Kraljevo došao tokom noći, sa gradskim vlastima, svi su uključeni u saniranje posledica zemljotresa koji je oštetio veliki broj objekata, posebno u tri okolna sela.

Velika materijalna šteta u Vitanovcu

U selu Vitanovcu, gde je bio epicentar noćašnjeg potresa, trenutno nema struje ni vode. Na mnogim objektima, privatnim kućama i školi, vidljivi su tragovi glavnog udara koji je bio 5,4 stepena Rihterove skale.

To mesto ima 850 domaćinstava sa oko 2.000 ljudi, a štetu je pretrpelo oko 70 odsto objekata.

Predsednik Mesne zajednice "Vitanovac" Dragan Ilić rekao je da je nekoliko meštana lakše povređeno i da je pričinjena velika materijalna šteta.

Prema rečima meštana, noć i jutro posle zemljotresa bili su im gori od bombardovanja, pre jedanaest godina.

Pored Kraljeva, noćašnji zemljotres najviše se osetio u tridesetak kilometara udaljenoj šumadijskoj opštini Knić, gde je dvadesetak minuta vladao potpuni mrak, zbog nestanka struje. Najjači potres bio je u oblasti vodovodne akumulacije "Gruža".

Posle glavnog udara, bilo je još nekoliko manjih, a u narednim satima može uslediti još potresa, ali znatno slabijeg intenziteta. Još jedan zemljotres osetio se u Kraljevu, jutros, oko 9.25. Pretpostavlja se da je, zapravo, reč o najjačem u seriji naknadnih potresa, koji su posledica smirivanja tla.

Zemljotres se osetio širom Srbije: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Jagodini, Smederevu, Čačku, Novom Pazaru, Pirotu, Bujanovcu, ali na sreću, nije bilo većih posledica.

Pristiže pomoć u Kraljevo

Područje pogođeno zemljotresom obišli su premijer Mirko Cvetković, ministar policije Ivica Dačić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Premijer Mirko Cvetković je rekao da će Vlada u toku dana ili najkasnije sutra uplatiti kratkoročnu pomoć u iznosu od pet miliona dinara opštini Kraljevo i još milion dinara za potrebe narodnih kuhinja.

Cvetković je na sednici Kriznog štaba u Skupštini opštine Kraljevo podvukao da je to samo kratkoročna pomoć koja će toj opštini biti uplaćena preko Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i dodao je da će Vlada osim kratkorične pomoći pružiti i pomoć kada bude utvrđena procena štete.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će Vlada na svaki način pomoći u otklanjanju štete od zemljotresa u Kraljevu i da će tokom dana biti procenjeno koliko je ljudi ostalo bez krova nad glavom.

Dačić je rekao i da su sve zemlje u regionu ponudile pomoć za rešavanje vanredne situacije nastale nakon noćašnjeg zemljotresa u Kraljevu.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je poručio da je Vojska spremna da pomogne i civilnom stanovništvu, ukoliko za to bude bilo potrebe.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović uverena je da će Vlada sutra na sednici odlučiti o tome kako da što pre normalizuje život u Kraljevu.

"Ono što je bez ikakve odluke već ucinjeno je bukvalno prva pomoć vlade. Slažem se da mi koji nemamo uvid u finansijske aspekte ove tragedije ocenjujemo da je šteta veća nego što je u ovom momentu vlada to učinila, ali nije imala mogućnost da to učini pre sutrašnje sednice", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izdao je nalog pokrajinskoj vladi i Direkciji za robne rezerve da hitno upute pomoć opštinama koje su najviše stradale u jutrošnjem zemljotresu.

Neophodno je učiniti sve kako bi se pomoglo funkcionisanju institucija i ustanova u Kraljevu i kako bi se građanima Kraljeva i drugih opština u Srbiji u kojima se osetio potres olakšala trenutna situacija, naveo je Pajtić.