Dve žrtve zemljotresa u Kraljevu

Dvoje mrtvih i oko stotinu lakše povređenih u snažnom zemljotresu, koji je u 1.56 časova pogodio okolinu Kraljeva. Jačina zemljotresa 5,4 stepena Rihterove skale. Epicentar - selo Vitanovac, kod Kraljeva. Pričinjena velika materijalna šteta. Ne očekuju se novi, jaki potresi.

Bračni par, Natalija i Siniša Stašić, izgubili su život u snažnom zemljotresu koji je, u 1.56 časova, pogodio okolinu Kraljeva. Stašići su stradali kada se na njih srušio krov porodične kuće u naselju Grdica. 

U Hitnoj pomoći RTS-u je potvrđeno da je do sada registrovano oko stotinu povređenih građana. Reč je, uglavnom, o kontuzionim ranama, posekotinama i slučajevima akutnog stresa.

Oštećena je i zgrada bolnice, najviše hirurški blok, ali nema povređenih pacijenata.

Jedinice Žandarmerije i Sektora za vanredne situacije obilaze mesta koja su najviše pogođena zemljotresom. 

Potres koji je trajao nekoliko sekundi osetio se i u svim većim gradovima Srbije, a epicentar je bio deset kilometara severno od Kraljeva, u selu Vitanovcu. I dalje se osete slabiji potresi. 

Prema prvim izveštajima ekipe RTS-a, zemljotresom je najteže pogođeno Kraljevo, gde je veliki broj kuća pretrpeo oštećenja - popucali su zidovi, a u stanovima su padali delovi nameštaja. Najveća oštećenja su u naselju Jarčujak.

U nekim delovima Kraljeva nema struje i vode. Bez struje je i dopisništvo RTS-a. U centru grada, na trotoarima ima i polomljenog stakla i šuta koji je pao sa fasada. Dosta je oštećenih krovova. Veliki broj građana izašlo je na ulice, iz straha od novih potresa.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je za RTS da je za korišćenje zabranjeno 120 individualnih objekata i oko pet stambenih objekata sa većim brojem stanova.

Zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević rekao je da je zemljotres za naše uslove jak i da su zbog njega moguća manja strukturna oštećenja na starim objektima.

"Poslednji ovakav zemljotres kod nas zabeležen je 1998. godine, u Mionici, a ono što posle zemljotresa takve jačine može da se očekuje jeste serija manjih, slabijih potresa", rekao je Dragičević.

Prema podacima Američkog geološkog instituta, epicentar zemljotresa nalazi se 35 kilometara jugozapadno od Kragujevca (kod Kraljeva), na dubini od 27,3 kilometra.

Istovremeno, Evropski centar za posmatranje zemljotresa naveo je da se epicentar zemljotresa snage 5,6 stepeni Rihterove skale nalazi 38 kilometara jugozapadno od Kragujevca i dva kilometra od Kraljeva. 

Evropski centar je, kasnije, saopštio da su, između 2.11 i 2.45, zabeležena još četiri potresa jačine oko 2,2 stepena.

Број коментара 733

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво