Stigli poslednji "galebovi" iz Podgorice

Iz Crne Gore doletela poslednja dva aviona "galeb G4", preuzeta po sporazumu o razmeni sredstava i dokumentacije vlada Srbije i Crne Gore. Letelice će biti korišćene za školsku i borbenu obuku pilota Vojske Srbije.

Poslednja dva aviona "galeb G4", preuzeta od Crne Gore, sletela su na vojni aerodrom u Batajnici kraj Beograda. Avione, kojima su pilotirali potpukovnici Saša Ristić i Salko Hadžić, dočekao je zamenik komandanta vojnog vazduhoplovstva, brigadni general Sreto Malinović.

Malinović je čestitao pilotima na uspešno izvedenom preletu, kao i tehničkom osoblju koje je prethodnih dana u Podgorici radilo na osposobljavanju tih letelica.

Avioni su, posle sagledavanja stanja, upućeni na remont u vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović", posle čega će biti korišćeni za školsku i borbenu obuku, naveo je general Malinović.

Vojska Srbije time je preuzela ukupno šest "galebova", na osnovu sporazuma o razmeni sredstava i dokumentacije između vlada Srbije i Crne Gore koji su u aprilu potpisali ministri odbrane Dragan Šutanovac i Boro Vučinić.

Dve letelice, kao i ostala četiri aviona istog tipa, proizvedeni su između 1985. i 1991. godine. Dva aviona "galeb G4" doletela su iz Podgorice na batajnički aerodrom 23. oktobra, a neposredno pre toga još dve letelice istog tipa.

Današnji prelet protekao bez problema, za razliku od prethodnog, kada na jednom avionu nije mogao da se uvuče stajni trap. Taj avion je preleteo sa izvučenim stajnim trapom, tako da je za let do Beograda trebalo više vremena nego što je uobičajno, rekao je pilot Saša Ristić.

Prema Sporazumu o razmeni sredstava i dokumentacije, Vojska Srbije dobila je šest aviona "galeb G4", koji su nakon razdvajanja dve države ostali u Crnoj Gori, a tamošnje oružane snage nemaju potrebu za njihovim korišćnjem.

Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića, avioni koji su došli iz Crne Gore, zajedno sa avionima koji postoje u srpskom vazduhoplovstvu, daju broj od 22 do 23 aviona, koji predstavlja solidnu bazu i za modernizaciju i za održavanje obuke.

Pored tih aviona, Srbija je dobila i rezervne delove i opremu za letelice koje nisu u upotrebi u Vojsci Crne Gore.

Crno Gora je zauzvrat dobila akcije koje je Srbija imala u preduzeću "Novi prvoborac" iz Herceg Novog, uređaj za noćni start za Vazduhoplovnu bazu crnogorske vojske i određenu personalnu dokumentaciju koja je u posedu Ministarstva odbrane Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи