Obavezna sedišta za decu

Deca do tri godine starosti prema novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja moraće da se voze na zadnjem sedištu automobila u propisanom sedištu ili nosiljci. Procenjuje se da će godišnje biti potrebno 100.000 sedišta, što će dodadno opteretiti kućne budžete.

Kada bude stupio na snagu novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, 10. decembra, deca do tri godine starosti moraće da se voze na zadnjem sedištu automobila, u propisanom sedištu ili nosiljci.

Stručnjaci procenjuju da će svake godine biti potrebno više od 100.000 sedišta, što će biti veliki udar i na kućni budžet.

Kazna za prevoz deteta bez sedišta po novom zakonu biće između 15.000 i 30.000 dinara, a nekompletnost vozila i ugrožavanje života deteta može doneti šest kaznenih poena ili čak, na osnovu ocene sudije, oduzimanje vozačke dozvole na godinu dana.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja porodice sa dvoje dece od januara će morati radi njihovog prevoza da se odreknu mnogih stvari.

Okanović dodaje da roditelji znaju da je ovaj zakon u korist opšte bezbednosti, ali kažu da bi i država mogla malo da pomogne.

Taksisti će, takođe, biti u obavezi da nabave sedišta, ukoliko žele da voze decu mušterije.

Prodavci su primetili povećano interesovanje za sedištima. Većinom se kupuju sedišta na rasprodajama i stariji modeli.

Slađan Beljić, prodavac sedišta, kaže da su u poslednjih desetak godina kod mladih majki popularna suprotno okrenuta sedišta, postavljena na suvozačevo mesto.

Beljić je istakao da tako postavljena sedišta predstavljaju rizik za dete, jer se u visini njegove glave u većini automobila nalazi vazdušni jastuk.

Milan Božović sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu savetuje da se prilikom kupovine sedišta proveri da li proizvod ima deklaraciju i uputstvo za montiranje, kao i datum proizvodnje koji je utisnut na plastici kućišta sedišta.

Zbog zamora materijala, slabljenja plastike i šavova tkanine, dečije sedište ima rok trajanja do osam godina.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво