Za i protiv Parade ponosa

Organizatori "Parade ponosa" očekuju da će biti preduzete sve mere kako bi u nedelju bila zagarantovana bezbednost svih učesnika. Ministar Čiplić poručuje da se tim skupom ne završava briga za LGBT zajednicu i poziva građane da im se pridruže. Desničarske organizacije najavile proteste.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je uoči održavanja Parade ponosa, zakazane za nedelju 10. oktobra u Beogradu, da se time ne završava briga za LGBT zajednicu i pozvao građane da im se pridruže.

Parada ponosa predstavlja poruku da sve manjine u Srbiji uživaju istu ustavnu zaštitu i zaštitu drugih organa, rekao je Čiplić na konferenciji za novinare organizacionog odbora parade.

Ministar je ukazao da Parada ponosa predstavlja "mali korak za Srbiju, ali veliki korak za sve građane" i čestitao LGBT populaciji i organizatorima koji su se, kako je rekao, borili da u Srbiji sloboda ne bude ograničena.

Sabina Zvijer iz "Amnesti internešnela" čestitala je organizatorima i čitavom društvu jer se nakon dve decenije borbe, kako je rekla, Parada ponosa, ipak, održava. Ona je čestitala i srpskoj vlasti jer je napravila "prvi korak" i počela da štiti prava gej zajednice.

Zvijer je rekla da se nada da će to biti preketnica i da se neće zaustaviti samo na tome, i da se nada da će Vlada Srbije, posle parade, početi da obezbeđuje ravnopravnost svim građanima, pa i LGBT populaciji koja je, kako tvrdi, "najveća manjina u Srbiji".

Prema njenim rečima, oni koji ne podržavaju održavanje Parade ponosa i o toj manifestaciji se neprimereno izražavaju "moraju biti kažnjeni".

Predstavnica OEBS-a Dijana Serafina Faloni izjavila je da je vlast u Srbiji načinila pravu stvar kada je podržala održavanje Parade pnosa, ali da se na tom planu mora još mnogo toga učiniti s obzirom na to da postoje glasovi koji, kako je rekla, podstiču mržnju.

Organizatori su saopštili da će biti označena tri punkta za ulazak na Paradu - na Slaviji, kod CIP-a u Nemanjinoj i kod Londona, a da će se u park "Manjež" ulaziti sa tri mesta iz ulice Svetozara Markovića.

Paradi ponosa će, kako je najavljeno, prisustvovati ministar Čiplić, šef misije OEBS Dimitrios Kipreos, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Organizacioni odbor očekuje od policije da budu preduzete sve mere kako bi bila zagarantovana bezbednost svih učesnika skupa dodavši da je s njihove strane učinjeno sve što je bilo u njihovoj moći. Oni su neistomišljenike pozvali da svoje nezadovoljstvo ne iskazuju mržnjom.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će policija učiniti sve da se "Parada ponosa" održi uz najmanje bezbednosne rizike i pozvao građane da, bez obzira na njihov stav o tom događaju, svoje nezadovoljstvo ne izražavaju nasiljem prema učesnicima.

Protiv Parade ponosa

Mitropolit crnogorsko primorski i administrator eparhije raško prizrenske i kosovsko metohijske Amfilohije smatra da ovu manifestaciju treba otkazati.

Pokušavajući da otkrije šta se skriva iza samog naziva ove manifestacije, mitropolit kaže da je tu reč o "verbalnom trijamfalizmu i razmeljivosti javnog nastupa, gej paradera" i "unutarnja muka, očaj i jad paradera, klovnovski krik zbog izgubljene moralne i duhovne ravnoteže, i egzistencijalna nesigurnost".

Za vikend su najavljeni i skupovi kao izraz negodovanja zbog održavanja Parade ponosa.

Lider Srpskog sabora Dveri Miroslav Parović pozvao je nadležne da otkažu Paradu, a građane da se pridruže Porodičnoj šetnji - mirnom i demokratskom protestu organizovanom protiv parade u subotu 9. oktobra na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Za subotu i nedelju planirani su i molitveni skupovi samoinicijativnih pravoslavnih hrišćana koje je najavio razmonašeni Dragan Davidović.

Beogradske ulice su već danima oblepljene plakatima ultra desničarskih organizacija koje poručuju "Čekamo vas" i "Nećemo paradu! Srušićemo vladu! Svi u Beograd!".

Iz organizacije SNP Naši 1389 su saopštili da su Republičkom javnom tužilaštvu uručili materijalne dokaze o protivustavnosti Parade ponosa i teškim krivičnim delima širenja nacionalne, verske i rasne mržnje organizatora tog skupa i zatražili da počinioci budu uhapšeni, a Parada zabranjena.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво