Multietnički fakultet u Bujanovcu

Bujanovac će iduće godine dobiti odeljenje Ekonomskog fakulteta za studente srpske, romske i albanske nacionalnosti. Fakultet bitan za povezivanje zajednica, poručili predstavnici Vlade i OEBS-a.

Predstavnici Vlade Srbije i OEBS-a najavili su da će sledeće godine Bujanovac dobiti odeljenje Ekonomskog fakulteta, za studente srpske, albanske i romske nacionalnosti. Multietnički fakultet značajan je zbog povezivanja zajednice, boljeg uzajamnog razumevanja i razvoja regiona, poručili su iz Vlade i OEBS-a.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa Milan Marković najavio da će u oktobru sledeće godine početi rad odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu i da će u Preševu biti izgrađeno porodilište.

Marković je izjavio da je odluku o otvaranju fakulteta donela radna grupa za obezbeđivanje uslova za otvaranje visokoškolskih ustanova u Preševu i Bujanovcu u čijem radu učestvuju predstavnici Koordinacionog tela, Ministarstva prosvete, Nacionalnog saveta Albanaca i eksperti, a u saradnji sa OEBS-om.

Marković je rekao da je jedan od najvećih problema obrazovanje mladih Albanaca i da o njemu treba otvoreno govoriti. Ministar je istakao da "politički problem postoji", ali da volja Vlade Srbije nije sporna.

"Ali, postavlja se pitanje - ko nije dozvolio da se nijedno dete iz albanske zajednice prijavi za besplatne udžbenike koje deli Ministarstvo prosvete. Ne mogu ja da idem od kuće do kuće u Preševu i da guram deci besplatne udžbenike silom kada je neko iz političkih razloga sprečio da se deca prijave za te udžbenike", rekao je Marković.

Ministar je ocenio je da se političari zbog svojih interesa igraju sudbinom dece i upozorio da će otvaranje fakulteta u Bujanovcu biti uzaludno ako mladi iz sve tri zajednice ne studiraju zajedno.

Nepoznavanje jezika prepreka za zaposlenje

"Ima albanskih političara koji ne govore srpski jezik, iako žive u Srbiji. Kako neko očekuje da dobije posao u Srbiji ako ne govori zvanični jezik države u kojoj živi", konstatovao je Marković.

"Imali smo problem sa sudijama jer se jedan jedini sudija Albanaca nije prijavio na konkurs. Teškom mukom smo pronašli osam sudija Albanaca za rad u Osnovnom sudu u Vranju", istakao je
Marković.

Milan Marković je najavio da će uskoro biti raspisan konkurs za rad na carini na prelazu prema Makedoniji i da će prednost imati ljudi koji govore i albanski i srpski.

Visoki predstavnik OEBS-a za nacionalne manjine Knut Volebek pohvalio je otvaranje fakulteta u Bujanovcu i kao veoma značajno ocenio to što će taj fakultet biti multietnički.

"OEBS veoma pažljivo prati šta se dešava u toj oblasti na jugu Srbije i preko svoje kancelarije u Bujanovcu i mislimo da su značajna nastojanja Vlade Srbije i Koordinacionog tela da te probleme rešavaju. Obrazovanje je veoma važno za svakog čoveka, i ono određuje naš životni put, ali je važno i za integraciju zajednice u društvu u kome živi", rekao
je Volebek.

Pomoćnik ministra obrazovanja Zoran Kostić je rekao da će problem udžbenika na albanskom jeziku biti rešen do kraja oktobra kao i da je sada obrazovanje na jezicima manjina regulisano odgovarajućim zakonom.

Na pitanje kako će biti rešen problem diploma mladih Albanaca sa Prištinskog univerziteta, na kojima je pečat Republika Kosovo, Kostić je rekao da "Vlada Srbije nikada
neće priznati Republiku Kosovo pa ni te diplome neće biti priznate".

Knut Volebek se sastao sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Galipom Bećorijem i sa predsednicima opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, Šaipom Kamberijem, Ragmijem Mustafom i Slobodanom Draškovićem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво