"Pištaljkom" protiv korupcije

Deset godina posle petooktobarskih promena, na polju borbe protiv korupcije, osim retoričke posvećenosti, veoma je malo urađeno, ocenjeno je na skupu u organizaciji portala "Pištaljka".

Od demokratskih promena u Srbiji 2000. godine, u oblasti borbe protiv korupcije veoma je malo urađeno. Na skupu u organizaciji portala Pištaljka svedočili su građani, koji su bili dovoljno hrabri da se supotstave korumpiranom sistemu.

Mito, korupcija i tenderi uništavaju ljude, porodice i firme, poručuju oni koji javno svedoče o svojoj golgoti.

Vlasnik privatne firme iz Majdanpeka Mladen Vladić opisao je kako funkcioniše "mehanizam za obračun sa neposlušnima", kako je nazvao svoj slučaj.

Vladić objašnjava da je njegova firma trpela direktne ucene od predsednika opštine Majdanpek kada je prestao da mu daje novac.

Usledile su, tvrdi, i pretnje iz tužilaštva, optužnica za koju je saznao iz novina, pritisak na zaposlene, obijanje policijskih i sudskih pragova.

Najpre se krenulo sa sitnim donacijama, da bi na kraju tražio keš, objašnjava Vladić.

Radnici "Komgrapa" ostali su bez posla, jer su, kažu, samo tražili neisplećene zarade i svoja prava.

Doktorka sa Instituta za onkologiju Vojvodine Bojana Bokorov veruje da i nju čeka slična sudbina - posle razotkrivanja svih neregularnosti na klinici i upozorenja da se preko reda leče pacijenti iz inostranstva, dok su građani Srbije i dalje na listama čekanja.

"Obratila sam se i zaštitniku građana koji me je na neki način zaštitio, ali i posle njegovog pisma represalije su nastavljene i ja sad strepim i za moj posao", kaže Bokorovova.

Hrabrim ljudima koji nam pokazuju da je korupciju svuda oko nas, a okupljenim oko projekta "Pištaljka", pridružio se i jedan od sindikata policije.

"Pištaljka je znak za uzbunu, branimo profesiju", kaže Pavle Heđeši iz Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Na skupu je zaključeno da je poražavajuće to što deset godina posle demokratskih promena građani nemaju poverenja u institucije i neprijavljuju im slučajeve korupcije.

S druge strane na portalu Pištaljka prijave pljušte- više od 400 za dva meseca, a među njima su i slučajevi korupcije koje građani prijavljuju pod punim imenom i prezimenom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво