Preporuke za Paradu ponosa

Učesnicima Parade ponosa preporučeno da, iz bezbednosnih razloga, na skup ne dolaze u većim grupama i da izbegavaju male ulice. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da će policija učiniti sve da obezbedi Paradu.

Organizacioni odbor Parade ponosa preporučio je učesnicima da na skup u parku Manjež dođu javnim prevozom ili pešice bez vidljivih obeležja parade.

Organizatori su na konferenciji za novinare predstavili sigurnosno upustvo kojim se preporučuje učesnicima da u cilju bezbednosti izbegavaju da dolaze malim ulicama i prečicama kao i da to ne čine u većim grupama.

Takođe, učesnici su obavešteni da na skup dođu između 10 i 11 časova, jer nakon tog vremena niko neće moći da se priključi planiranom programu.

Predstavnik Gej-strejt alijanse Lazar Pavlović rekao je da su najrizičniji dolazak i odlazak na Paradu ponosa i da su sve sigurnosne preporuke objavljene na sajtu www.parada.rs.

Predstavnik Organizacionog odbora Slobodan Stojanović je kazao da očekuje između 1.000 i 1.200 učesnika i precizirao da su to prošlogodišnja očekivanja jer ove godine do same parade neće biti poznato koliko će biti učesnika.

"Park Manjež je odabran za mesto okupljanja jer se na tom mestu u Beogradu godinama unazad okupljaju, upoznaju i druže gej ljudi", kazao je Stojanović.

Parada ponosa će se održati 10. oktobra 2010. godine sa početkom u 10.00 časova u parku Manjež odakle će se nakon obraćanja gostiju krenuti u šetnju Nemanjinom, ulicom Kneza Miloša i Masarikovom, a na kraju je najavljena žurka u Studentskom kulturnom centru.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić kazao je da je Parada ponosa jednako bitna za LGBT zajednicu i za sve one koji ne pripadaju toj zajednici.

"Moramo biti jedni uz druge", poručio je ministar.

"Nadam se da će 10. oktobar proći kao svetao datum u Srbiji. Vlast je posvećena bezbednosnom aspektu parade i veoma nam je stalo da se ona održi", kazao je Čiplić.

Svetozar Čiplić je izjavio da očekuje da će Srbija bez obzira na sve teškoće u kojima se nalazi pokazati da može nesmetano organizovati Paradu ponosa u Beogradu.

Dačić: Bolja saradnja sa organizatorima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će policija učiniti sve da obezbedi Paradu ponosa. Ministar je rekao da je saradnja policije i drugih državnih organa sa organizatorima manifestacije mnogo bolja nego prošle godine.

"Nije na MUP-u da ocenjuje da li mu se sviđa neki skup, već da izvršava zakonske i ustavne zadatke. Naš zadatak je da obezbedimo sve skupove koji proističu iz zakonskog prava određenih pojedinaca ili grupa ljudi", rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova je pozvao građane da ne primenjuju nasilje prema učesnicima manifestacije Parada ponosa jer, kako je rekao, obaveza policije biće da ih zaštiti.

Ministar je dodao da je neodržavanje Parade prošle godine bilo tema na svim sastancima u Evropi na kojima je učestvovao.

"Očigledno da je ta tema značajna u nekim evropskim institucijama za razliku od predrasuda na našim prostorima", rekao je Dačić.

Upitan o pretnjama učesnicima parade, Dačić je rekao da su policija i tužilaštvo do sada preduzeli niz mera prema onima koji prete "i to ne samo tim povodom".

Kako je naveo, raduje to što se većina političkih stranaka, bez obzira na svoje stavove, nije upuštala u to da li podržava ili ne Paradu ponosa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво