Zbirke za malu maturu

Zavod za udžbenike objavio Zbirku iz matematike za pripremu budućih osmaka za polaganje završnog ispita, odnosno male mature. Uskoro bi trebalo da se pojavi i Zbirka iz maternjeg jezika.

Zbirka iz matematike, koju je objavio Zavod za udžbenike, urađena je prema obrazovnim standardima za kraj obaveznog obrazovanja. Čini je 760 zadataka koji su razvrstani po nivoima.

Autor zbirke Olivera Todorović kaže da očekuje da 80 odsto učenika uradi zadatke u prvom nivou, da 50 odsto reši zadatke drugog nivoa, a da 25 do 35 odsto uradi treći nivo.

"Narano, ne treba niko da se obeshrabri. Kao što je potrebno u sportu da se vežba i što se bolje uvežba može bolje neka disciplina da se savlada, tako je i u matematici", rekla je Olivera Todorović.

Da podsetimo, umesto prijemnog ispita, osmaci polažu malu maturu. Zadaci koje dobiju neće biti poznati, da bi se izbeglo bubanje jer znanje ne znači pamćenje činjenica, već razumevanje, podsećaju profesori.

Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović kaže da je polaganje male mature veoma slično dosadašnjem kvalifikacionom ispitu, uz razliku da moraju sva deca da polažu jer ne postoji prag znanja. 

"Shvatili smo da nije u redu da postavljamo neki uslov, neki donji nivo. Znači da postoje deca koja nisu položila taj završni ispit, prosto zato što nam se čini da još uvek nismo dovoljno uradili, na popravljanju kvaliteta obrazovanja što se tiče programa, obuke nastavnika, da bi sad to trebalo da se na deci lomi", rekla je profesorka Radunović.

U Nacionalnom prosvetnom savetu smatraju da će taj ispit biti nadležnima neka signalizacija kakvo je stanje u obrazovanju, kako bi znali šta dalje da rade; neka vrsta vrednovanja osnovnog obrazovanja. S druge strane, kao i do sada, koristiće za rangiranje dece pri upisu u srednje škole.

Prema usvojenim obrazovnim standardima još neke izdavačke kuće pripremaju zbirke. O konačnoj formi male mature odlučuje Ministarstvo prosvete.

Kako je ranije najavljivano, đaci će imati probni test u martu, da bi znali šta ih tačno očekuje na kraju osmogodišnjeg školovanja. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво