Ima dovoljno citostatika

Prvi čovek Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Zoran Rakočević kaže da u tom institutu ima svih citostatika. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost preraspodele citostatika.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Zoran Rakočević izjavio je da u Institutu ima svih citostatika u količinama koje su potrebne za lečenje pacijenata za dva meseca.

Rakočević je rekao da je situacija uobičajena i da pacijenti ne prekidaju terapiju.

"Broj pacijenata koji se leči je povećan, ali se ne događa se ništa bitnije u snabdevanju citostaticima, osim da su zalihe koje su bile predviđene, a definisane na početku godine, na izmaku", rekao je Rakočević RTS-u.

Na sastanku koji je održan juče u Ministarstvu zdravlja na inicijativu ministra Tomice Milosavljevića, direktori svih ustanova koji se bave onkološkim lečenjima u Srbiji definisali su potrebe do kraja godine, naveo je Rakočević.

Obećano je da će se neophodne nabavke citostatika u narednih nekoliko dana namiriti, i da će lečenje pacijenata do kraja godine biće uobičajeno, rekao je Rakočević.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost preraspodele citostatika i uobičajena je praksa da, ukoliko u jednoj instituciji postoji veća potreba za korišćenjem određenog citostatika, a u drugoj se pojavi višak, da se izvrši njihovo ustupanje.

Onkolozi Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Fondu za zdravstveno osiguranje pokrenuli su inicijativu za korekcijom  vrste citostatika.

To je bio osnovni razlog "ovog pseudonedostatka citostatika", koji će u narednih nekoliko ili desetak dana biti na raspolaganju ustanovama za lečenje onkoloških pacijenata, rekao je Rakočević.

Prema rečima Rakočevića, lečenje pacijenata se obavlja po principima onkološke terapije u Evropi i svetu, liste čekanja na dijagnostici su "ispod mesec dana za većinu dijagnostičkih procedura".

"Na službi hemioterapije liste čekanja su u okviru mesec, mesec i po dana, a na službi radiološke terapije od 30 do 35 dana", naveo je Rakočević.

Na službi hirurgije lista čekanja za operaciju dojke ne postoji, dok je lista čekanja na hirurgiji vezana za štitastu žlezdu, jer jedan broj pacijenata želi da bude na tretmanu kod određenog hirurga, pa to nisu prave liste čekanja, istakao je Rakočević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара