Sporazum o policijskoj saradnji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović potpisali Sporazum o policijskoj saradnji, koji obuhvata saradnju u borbi protiv svih vidova kriminala. Potpisan Sporazum o primopredaji dva helikoptera.

Sporazum o policijskoj saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine, kojim će biti omogućena još efikasnija borba protiv svih vidova kriminala, potpisali su u Beogradu ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Tim sporazumom jača se saradnja na polju otklanjanja opasnosti za javnu bezbednost i javni red, kao i na sprečavanju i rasvetljavanju krivičnih dela u oblasti organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, u obe države.

Sporazum obuhvata i saradnju u jačanju bezbednosti u zaštiti državne granice u pograničnom području, kao i zajedničke aktivnosti u obrazovanju i stručnom usavršavanju kadrova i zaštiti podataka.

Tim sporazumom biće omogućena i bolja i efikasnija saradnja policijskih agencija dve države u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Dačić je rekao da će potpisani sporazumi unaprediti saradnju u zajedničkoj borbi protiv kriminala, korupcije i terorizma.

Ministar je najavio da će policije dve države i dalje unapređivati rad graničnih uprava i da će režim prelaska držvne granice sa ličnim kartama biti zadržan.

Dačić je najavio i da će uskoro biti potpisan sporazum o saradnji u vanrednim situacijama - pomoć civilnom staništvu u slučaju poplava, požara, zemljotresa i drugih elementarnih nesreća većih razmera.

Sporazum o primopredaji dva helikoptera

Dvojica ministara su na beogradskom aereodromu "Nikola Tesla" potpisali i Sporazum o primopredaji helikoptera kojim je predviđeno da naša zemlja vrati BiH dve letilice iz perioda bivše Jugoslavije.

Dačić je dodao i da je srpsko ustupanje dva helihoptera BiH, još jedan korak dalje u unapređenju odnosa policije dve zemlje i ukazao da te letilice, od kada je on postao ministar, nisu upotrebljavane.

Srpski ministar je dodao i da Srbija smatra da BiH treba da bude uključena u formiranje zajedničko operativnog centra za borbu protiv kriminala u regionu, što je Ahmetović podržao.

Ministar u vladi BiH je kazao i da će realizacijom sporazuma o policijskoj saradnji biti postignut još bolji okvir u otkrivanju i sprečavanju kriminalnih grupa.

Mafija u regionu veoma dobro sarađuje i zato je potrebna dobra saradnja država u regionu kako bi u borbi protiv kriminala i korupcije bili korak ispred mafije", rekao je on.

Ahmetović je najavio i da će saradnja policija dve zemlje i dalje biti unapređivana u cilju povećanja bezbednosti građana obe zemlje.

Ministar je dodao i da će za dva vraćena helikoptera biti potreban remont i izrazio nadu da će za to biti obezbeđena sredstva.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo koji je ocenio da ohrabruje intenziviranje i do sada uspšene saradnje bezbednosnih subjekata.

Čađo je podsetio da o tome govore i razičite zajedničke akcije u borbi protiv kriminala, korupcije i terorizma.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво