Program za bolji položaj Roma

U Srbiji se mora što pre poboljšati položaj romske zajednice, zaključili ministri u Vladi Srbije i predstavnici evropskih organizacija u Beogradu.

Položaj romske zajednice u Srbiji se mora što pre poboljšati, rečeno je na konferenciji o inkluziji Roma na kojoj su učestvovali ministri u Vladi Srbije i predstavnici evropskih organizacija u Beogradu.

EU i Ministarstvo prosvete sprovode tri akcije - da što više romske dece pohađa predškolski program, da se smanji prekid osnovnog obrazovanja i da što više starijih Roma nastavi obrazovanje, kako bi lakše pronašli posao.

"Uvereni smo da ovakvi pristupom postajemo deo evropskog sistema obrazovanja i da time ispunjavamo jedan od bitnih uslova za ravnopravno učešće u evropskoj zajednici naroda", kaže ministar prosvete Žarko Obradović.

Prema njegovim rečima, predškolski pripremni program doprinosi da se i romska deca, na najbolji način pripreme za polazak u školu, a uvođenjem pedagoškog asistenta obezbeđuje se dodatna podrška deci.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević podsetio je da je pre dve godine pokrenut projekat "Zdravstveni medijatori", kako bi se unapredilo zdravlje Roma, posebno žena i dece.

"Od tada, pa do sada, siguran sam i ubuduće, budžet Srbije jasno prepoznaje pored ostalih i projekte koje ministarstvo zdravlja finansira, specifične projekte nevladinih romskih organizacija sa uslovom da se sprovode zajedno sa jednom javnom zdravstvenom ustanovom", kaže Milosavljević.

Smanjiti siromaštvo Roma

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer rekao je da se pitanjima romske zajednice treba pozabaviti na pravi način, kako bi se smanjilo siromaštvo i isključenost Roma iz društva.

"Veoma je jasno da je to isto dužnost vlade da se bavi ovim pitanjima isključenja koji su najviše pogodili romsku populaciju, niko nema pravo da taj problem prikriva iza generalnog siromaštva i da problem prebacuje u dvorište suseda", navodi Dežer.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da će to ministarstvo, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, realizovati trogodišnji program, koji će podržati lokalne samouprave u sprovođenju sveobuhvatnih politika za unapređivanje položaja Roma.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitros Kipreos rekao je da će ta Misija i dalje pružati podršku Srbiju u ostvarivanju njenih obaveza u skladu sa akcionim planom OEBS za poboljšanje situacije Roma.

Dekada za inkluziju Roma od 2005. do 2015. godine je međunarodna inicijativa u koju je uključeno devet zemalja iz ovog regiona, a cilj je da se ubrza proces uključivanja Roma u obrazovni i zdravstveni sistem, i rešavanje problema zapošljavanja i stanovanja te populacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара