Sahranjen Rade Marković

Velikan srpskog glumišta Rade Marković sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Pored porodice, sahrani prisustvovali predsednik Boris Tadić, ministar Nebojša Bradić kao i veliki broj poštovalaca i kolega.

U prisustvu velikog broja poštovalaca i kolega  u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu sahranjen  je jedan od velikana srpskog glumišta Rade Marković.

Došli su da ga isprate studenti, kolege, prijatelji i ličnosti iz javnog i kulturnog života, među kojima i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar kulture Nebojša Bradić koji je, u oproštajnom govoru od velikog glumca, rekao da je Marković postao besmrtan i pre smrti.

"Svoje darove je nesebično davao generacijama studenata koje je podučavao, ali i brojnim kolegama koji su sa njim išli putem kojim se ređe i teže ide. Ono što Marković jeste bio mogu da stavim u dve reči: nosilac vatre", rekao je ministar.

Cenjeni glumac Petar Kralj odao je poslednju počast Markoviću govoreći stihove pesme Laze Kostića "Međ' javom i međ' snom".

Na sahrani su bili Voja Brajović, Gorica Mojović, Svetlana Ceca Bojković, Milena Dravić, Petar Kralj, Gorčin Stojanović, Ružica Sokić, Ksenija Jovanović, Toma Kuruzović, Svetozar Cvetković, Predrag Vujičić Vujke, Zoran Hamović, Cile Marinković i mnogi drugi.

Rade Marković rođen je 1921. godine u Beogradu. Studirao je Tehnički a potom Filozofski fakultet u Beogradu, ali se posvetio glumi, igrajući najpre u amaterskoj grupi na Kolarcu. U Beogradskom dramskom pozorištu igrao je više od deceniju i po, često u predstavama sa svojom suprugom Oliverom Marković. Glumio je u blizu 100 filmova.

Posleratne generacije sećaju ga se i kao spikera prvih izdanja "Filmskih novosti", koje su u to vreme bile poseban vid javnog informisanja. Bio je spiker i u mnogim kratkometražnim filmovima. Marković je režirao dva dokumentarna filma.

Na pozorišnim daskama, gde je ostvario blizu 200 uloga, igrao je i posle odlaska u penziju. Na premijeri pozorišnog komada "Zlatno tele" u Narodnom pozorištu Beograd, na osnovu tekstova Iljfa i Petrova, trebalo je da igra 6. oktobra. Taj komad režira njegov sin, poznati filmski i pozorišni reditelj Goran Marković.

Rade Marković je bio i profesor glume na Akademiji pozorišne umetnosti u Novom Sadu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво