Hočevar obišao Medijanu u Nišu

Katolička crkva želi da pomogne Srbiji u nameri da papa 2013. godine poseti Niš, poručio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. U pratnji sveštenika, Hočevar posetio Niš gde će biti obeleženo 17. vekova Milanskog edikta.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je u Nišu da katolička crkva želi da pomogne Srbiji u nameri da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Niš 2013. godine.

"Svakako je želja najpre svih katolika da nas naš poglavar poseti ali znamo da je želja i Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Srbije da do toga dođe. Katolička crkva želi da podupre državu Srbiju i radi na tome. Ako svi idemo tim putem, postoji velika sigurnost da do toga dođe", rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup je danas sa svim sveštenicima beogradske nadbiskupije posetio Niš povodom praznika "Uzvišenja Svetog krsta" i kako je rekao početka trogodišnje duhovne pripreme za jubilej 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta kojim je hrišćanska religija ozvaničena.

Hočevar je posetio arheološko nalazište Medijana gde je rođen car Konstantin koji je i ozvaničio hrišćansku religiju u Rimskom carstvu.

Govoreći o pomirenju istočne i zapadne hrišćanske crkve, Hočevar je rekao da se novog zajedništva dveju crkava mnogi boje, ali bez ikakvog razloga.

"Mnogi se boje toga, ali se boje bez ikakvog razloga jer novo zajedništvo omogućuje svim hrišćanima da intenzivnije žive, da današnjem svetu jače pomognu da mogu stvarati jaču i veću kulturu i omogućiti svetu pravdu", naveo je Hočevar.

Pitanje približvanja i zajedništva, dodao je Hočevar, jeste egzistencijalno pitanje - "želimo li da živimo u jednoj porodici ili volimo li da i dalje budemo podeljenji u mržnji i nerazumevanju".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво