Priznanje Srpkinji japanologu

Profesorka Filološkog fakulteta Ljiljana Marković dobila je nagradu Ministarstva inostranih poslova Japana za dugogodišnji rad u oblasti japanskog jezika i japanologije. Priznanje koje je dobila profesorka Marković, veoma je cenjeno u Japanu.

Profesorka Ljiljana Marković prva je Srpkinja koja je dobila nagradu Ministarstva  inostranih poslova Japana za dugogodišnji rad u oblasti japanskog jezika i japanologije. Nagrada joj je uručena na Dan Beogradskog univerziteta.

Na Filološkom fakultetu, profesorka Ljiljana Marković prešla je put od lektora za japanski jezik do prodekana fakulteta. Posvetila se japanskom jeziku sa željom da pronikne u tajne te civilizacije, koja je, kako kaže, slično našoj, na razmeđu tradicionalnog i modernog sveta. Iškolovala je 507 japanologa.

"Uz one koji su studirali orijentalistiku, tu je broj preko 1.200. Mi smo od prvog dana imali nastavu japanskog kao izbornog predmeta za sve studente Beogradskog univerziteta", rekla je profesorka Marković.

Amasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki izjavio je da očekuje povezivanje i sa drugim fakultetima, ali i naglasio da je priznanje, koje je dobila profesorka Marković, veoma cenjeno u Japanu.

"Univerzitet u Beogradu sarađuje sa univerzitetima u Japanu, što je dokaz da se ceni srpsko visoko školstvo. Sredstvima Sasakava fondacije trenutno se u Japanu školuje 12 vaših studenata", rekao je Tošio Cunozaki.

Pored priznanja profesorki Marković, povodom dana našeg najstarijeg univerziteta, studentima generacije uručene su nagrade. Na 202. godišnjicu postojanja visokog školstva kod nas, profesori podsećaju da treba doneti strategiju visokog obrazovanja.

"Ja sam upisao doktorske studije tako da nastavljam sa naučnim radom", izjavio je student Matematičkog fakulteta Marko Radovanović, koji ima prosek 10.

Rektor Univerziteta u Beogradu, profesor Branko Kovačević smatra da moramo povezati obrazovanje, privredu i državu, da bi imali jedan efikasan sistem kakav postoji na zapadu.

Resorni ministri obećavaju bolji materijalni položaj i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, kako bi postalo deo jedinstvenog evropskog sistema obrazovanja.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара