"Bekap" Vikipedije i Vikimedije u Beogradu

Prvi "bekap" celokupnog javnog sadržaja Vikimedijinih projekata u Evropi nalaziće se u Beogradu. Budući da će se ceo "bekap" naći u Beogradu, to će omogućiti domaćim stručnjacima i kulturnim radnicima iz Srbije da znatno lakše dođu do sadržaja Vikipedije i drugih Vikimedijinih projekata.

Zahvaljujući novinskoj arhivi Ebart i Milošu Rančiću, u Beogradu će se naći prvi "bekap" celokupnog javnog sadržaja Vikimedijinih projekata u Evropi, i drugi u svetu (posle "bekapa" na Masačusetskom institutu za tehnologiju).

Javni sadržaj uključuje stotinjak megabajta "bekapa" Vikipedije na srpskom, stotinjak gigabajta bekapa Vikipedije na engleskom, četiri terabajta slika, muzičkih i video fajlova i drugog medijskog sadržaja, kao i "bekape" svih Vikipedija na drugim jezicima, i "bekape" drugih Vikimedijinih višejezičkih projekata.

Kako će se ceo "bekap" naći u Beogradu, to će omogućiti domaćim stručnjacima i kulturnim radnicima iz Srbije da znatno lakše dođu do sadržaja Vikipedije i drugih Vikimedijinih projekata.

U IT rečniku, "bekap" predstavlja kopije podataka, koje služe za ponovno postavljanje originalnih, ukoliko im se nešto dogodi.

Zadužbina Vikimedija (Wikimedia Foundation) je mala organizacija koja se brine o jednom od najvećih projekata u istoriji čovečanstva Vikipediji (Wikipedia).

Iako je sedmi sajt po posećenosti na Internetu, Vikimedija troši desetine i stotine puta manje sredstava od sajtova približne posećenosti. Zbog toga veliki broj njenih funkcija zavisi od dobrovoljno obavljenih poslova ljudi uključenih u njen rad.

Zadužbina Vikimedija ima i svoj ogranak u Srbiji, Vikimediju Srbije, na adresi http://rs.wikimedia.org.

Vikimedija Srbije je peti nacionalni ogranak Zadužbine, nastao 2005. godine, pre ogranaka u Velikoj Britaniji, Holandiji, Rusiji, SAD...

U slučaju da vas interesuje dobijanje sadržaja u naučne, ili druge društveno korisne svrhe, možete se obratiti IT odeljenju Ebarta na adresu it@arhiv.rs.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара