Srpski đaci najbolji u Rusiji

Petočlani tim đaka iz Srbije najbolji na matematičkom takmičenju u Rusiji. Takmičenje, koje liči na istraživački rad, traje tokom cele godine i okuplja najbolje mlade matematičare iz oko 100 gradova sveta.

Na Međunarodnom matematičkom turniru gradova, koji je nedavno održan u Rusiji, petočlani tim iz Srbije bio je najbolji. Reč je o veoma uglednom matematičkom takmičenju na kojem naši predstavnici učestvuju već 20 godina.

Jedan od učesnika takmičenja, Nikola Tešić, ocenio je rad svog tima veoma dobrim što im je donelo ovakve rezultate.

"Trebalo je da dokažemo neku Polijevu teoremu koja glasi da čovek ako beskonačno vremena šeta, vratiće se u početnu tačku u dvodimenzionalnoj mreži, a u trodimenzionalnoj se neće vratiti", objasnio je Nikola.

U sve četiri grupe zadataka srpski đaci su bili najbolji. Istakavši da je takmičenje napravljeno tako da ne liči na takmičenje već da liči na istraživački rad, Stevan Gajović naglašava da je prednost njihove grupe to što mogu da rade timski.

Ovaj turnir specifičan je i po tome što traje tokom cele godine, ima tri etape, a u Rusiju odlaze samo najbolji iz oko 100 gradova sveta.

Miloš Arsenović, profesor, poredi ovo takmičenje sa maratonom. "Radi se osam dana jedna istraživačka tema. Krene se lagano, prva tri-četiri dana i to je kao neko prvo poluvreme. Zatim slede još teži zadaci, još ozbiljniji. Često se postave teme privučene iz više matematike, a onda se prilagode učenicima".

Tradicija takmičenja traje još od 1980.g odine, a posle internacionalne matematičke olimpijade, najvažnije je takmičenje te vrste u svetu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара