Ugostitelji bojkotoju SOKOJ

Zbog visokih naknada Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) petina ugostiteljskih u Srbiji prestala da pušta miziku.

U prvoj polovini ove godine više od 4.000 ugostitelja prestalo je da pušta muziku u svojim objektima, saopštila je Unija poslodavaca Srbije (UPS), ističući da privrednici sve više bojkotuju Organizaciju muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Organizaciju proizvođača fonograma Srbije (OFPS).

Do podataka koje je iznela, Unija poslodavaca Srbije je došla u saradnji sa udruženjima ugostitelja u najvećim gradovima Srbije i manjim koji imaju oko 100.000 stanovnika.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca, kaže da muziku sada ne pušta petina ukupnog broja ugostiteljskih objekata u Srbiji.

"Imamo slučaj da jedan kafić u Londonu od 60 kvadratnih metara plaća na godišnjem nivou ovu naknadu plaća 452 evra, i to objedinjenu i za srodna prava i za autorska", rekao je Dragoljub Rajić.

"U Srbiji imamo slučaj da su ti iznosi u proseku isti toliki, ali i veći, međutim kad se mi uporedimo sa Londonom i sa Engleskom, mi vidimo da su naše plate šest i po puta manje i da su cene u ugostiteljskim objektima su oko 4 puta manje", rekao je Rajić.

Ugostitelji u Beogradu kažu da su ogorčeni sumama koje plaćaju i to dvema organizacijama. Neki su rešili da ipak plaćaju, a neki se uporno sude. Drugi su međutim, primenili drugačiji sistem. Već tri godine, kladionice "Mocart" ne plaćaju naknadu.

"Sa pomenutim udruženjima nemamo neki poseban odnos sem što uvažavamo potrebu svih autora da imaju pravičnu nadoknadu. U tom smislu mi smo raspisali konkurs, otkupili autorska prava od pobednika konkursa, pa emitujemo samo tu muziku", rekao je Zoran Muhač iz kladionice "Mocart".

Iz SOKOJ-a danas nije bilo odgovora, jer su, kako je rečeno, na kolektivnom godišnjem odmoru. Komentar nije stigao ni iz ni u OFPS-a.

Unije poslodavaca poziva i druge ugostitelje na bojkot, kako bi ukazali da je utrostručenje cena u poslednje tri godine nerealno.

Poslodavci se nadaju se da će im uspeti italijanski recept, gde su ugostitelji 2005. godine primenili totalni bojkot. Rezultat je bio da su tarife drastično smanjene, ali danas u 80 odsto lokala nema muzike.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи