Obeležen Dan avijacije

Letačkim programom na vojnom aerodromu u Lađevcima, obeležen Dan avijacije. Vojska Srbije ima dugu i cenjenu vazduhoplovnu tradiciju, rekao Šutanovac i dodao da je modernizacija vazduhoplovstva od izuzetnog značaja u reformi vojske.

Avijacija Vojske Srbije obeležila je svoj dan, ustanovljen u znak sećanja na 2. avgust 1893. godine, kada se prvi put zvanično pominje vazduhoplovstvo u tadašnjoj srpskoj vojsci.

Letačkom programu na aerodromu u Lađevcima prisustvovali su ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić.

"Prvi zadatak, u narednom periodu, biće završetak profesionalizacije vojske i svrstavanje Srbije u red savremenih zemalja koje imaju potpuno profesionalizovanu vojsku", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane je istakao da Srbija ima dugu vazduhoplovnu tradiciju i da je zato završetak reforme vojske, a time i modernizacija Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i obnova vazduhoplovne industrije od izuzetne važnosti.

"Stvaramo uslove za uspešno izvršavanje zadataka i ravnopravno partnerstvo u očuvanju mira i bezbednosti u regionu i svetu", rekao je Šutanovac i dodao da je srpsko vazduhoplovstvo izuzetno cenjeno i među građanima Srbije i kod drugih tehnički opremnjenijih vojnih vazduhoplovstava.

Šutanovac je naveo da je u prethodne dve godine, obezbeđen remont sedam letilica, dok je na remontu trenutno 15, da je povećan broj sati naleta sa 20 na 30 sati godišnje, a da su vazduhoplovni kadrovi uključeni u međunarodnu razmenu i školovanje.

Komandant Vazduhoplovstva i PVO brigadni general Ranko Živak rekao je da su Ministarstvo odbrane i Generalštab VS prepoznali potrebu za osavremenjivanjem vazduhoplovstva i podržali početak realizacije najvažnijeg projekta u narednom periodu, a to je nabavka novog višenamenskog borbenog aviona.

Govoreći o vojnoj industriji, ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je Srbija najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u regionu, od Turske do Austrije.

Šutanovac je izrazio očekivanje da će vojna industrija Srbije uskoro potpisati ugovore o izvozu proizvoda vredne milijardu dolara.

Istorijat vazduhoplovstva

Pripadnici Avijacije Vojske Srbije obeležavaju svoj dan, u znak sećanja na 2. avgust 1893, kada se prvi put zvanično pominje vazduhoplovstvo u tadašnjoj srpskoj vojsci.

U izmenama i dopunama Uredbe o formaciji celokupne vojske, iz te godine, navedeno je da pri svakoj diviziji treba formirati vazduhoplovnu, odnosno balonsku četu, s obzirom na to da tada aerodromi još nisu postojali.

Posle Prvog svetskog rata i formiranja Jugoslovenskog vazduhoplovstva, kraljevim ukazom iz 1924, određeno je da se 2. avgust, crkveni praznik Sveti Ilija, slavi kao vazduhoplovna slava.

Takođe, Sveti Ilija Gromovnik uzet je za zaštitnika najpre vojnika, a zatim i vazduhoplovaca Kraljevine Jugoslavije.

Ta tradicija bila je prekinuta ratne 1941. i nije obnavljana sve do 1992, kada se, na inicijativu vojnih i civilnih vazduhoplovaca, ponovo vraća na aerodrome u Srbiji.

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво