Beogradizacija Beograda

U okviru projekta za očuvanje kulturnog nasleđa glavnog grada Srbije u centru grada počela akcija "Beogradizacija Beograda". Potpisan Protokol o saradnji grada Beograda i NIS-a o strateškom delovanju u oblasti kulture.

U centru Beograda počela je kulturna akcija "Beogradizacija Beograda" u okviru projekta za očuvanje identiteta i kulturnog nasleđa glavnog grada Srbije.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Živorad Anđelković i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko potpisali su u Skupštini grada Protokol o saradnji grada Beograda i NIS-a o strateškom delovanju u oblasti kulture. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Posle potpisivanja Protokola Đilas je zahvalio NIS-u na ogromnoj donaciji za projekat propagiranja pravih beogradskih vrednosti.

"Mnogo se priča o beogradizaciji Srbije. Stalno objašnjavamo šta je Beograd i da on ništa nikome ne uzima nego da samo daje. Onda smo odlučili da iskoristimo tu reč i da pokrenemo projekat koji smo nazvali 'Beogradizacija Beograda'. To je promocija svih najboljih vrednosti koje Beograd ima", rekao je Đilas.

Đilas je rekao da se akcija sprovodi na 10 mesta u Beogradu uz kulturne događaje i uz projekat kandidature Beograda za prestonicu kulture Evrope 2020. godine koju, kako je naveo, sigurno zaslužuje i nada se da će i dobiti.

Akcija je, prema rečima gradonačelnika Beograda, dan kada bi svako u Beogradu trebalo da uradi neku malu stvar da se oseti bolje, da pomogne svojim komšijama, starima na ulici, majkama sa decom, da se obavezno zaustavi pred pešačkim prelazom, da ustupi mesto starijima u autobusu.

Đilas je najavio da će akcija biti nastavljena i sledeće godine i dodao da ona treba da probudi pozitivnu energija koja će doprineti da Beograd izgleda još bolje.

"Obnovićemo stari Beograd na nekim mestima u gradu. Dočekivaćemo turiste na pristaništu sa našim folklornim umetničkim društvima, akcija će biti i na bazenima, pijacama, trgovima, svuda", rekao je Đilas.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da se nada da će Beograd 2020. postati evropska prestonica kulture.

Posle potpisivanja sporazuma Kravčenko je rekao da je zadovoljan učešćem NIS-a u akciji i istakao da je u poslednjih godinu dana uspostavljena dobra saradnja sa Gradom.

"Svi mi Rusi koji smo došli u Srbiju volimo Srbiju i Beograd. Ako živimo ovde, kultura je deo našeg života. Veoma je važno da, osim rada i ekonomije, imamo kulturne događaje", rekao je Kravčenko.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво