Upoznaj Srbiju

Naši studenti koji studiraju na poznatim svetskim univerzitetima, uključili su se u projekat "Upoznaj državu Srbiju". Oni dolaze na praksu u ministarstva svoje matične zemlje.

Državna uprava dobiće pojačanje tokom narednog meseca. Srpski studenti koji studiraju na prestižnim univerzitetima u inostranstvu, dolaze na praksu u ministarstva Srbije. Uključeni su u projekat "Upoznaj državu Srbiju", a organizuje ga Ministarstvo dijaspore u saradnji sa Organizacijom srpskih studenata u inostranstvu, uz podršku Fonda za političku izuzetnost.

Na praksi će biti 45 studenata sa Oksforda i univerziteta u Beču, Pragu, Solunu i iz gradova u Nemačkoj i Americi. Do sada je bilo projekata volontiranja u velikim privatnim korporacijama u Srbiji, ali ovo je prvi put da studenti iskustva stiču na praksi u državnoj upravi.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković smatra da Srbija mora da im pruži jasnu garanciju da je zemlja u kojoj će postojati i ekonomska i politička stabilnost i da će ljudi zapravo ovde imati izvesnu budućnost za sebe i porodice, ako odluče da se vrate.

Sonja Liht iz Fonda za političku izuzetnost kaže da i danas pričamo o negativnoj selekciji, a ne o tome da bi najbolji morali da se nađu na mestima gde treba mnogo znanja, mnogo volje i mnogo entuzijazma, da bi se stvari pokrenule.

Studenti će čuti i predavanja domaćih eksperata. Biće uključeni u rad čime će steći uvid u konkretne zadatke državne uprave.

Sanja Beronja iz Beograda, student Instituta političkih nauka u Parizu ima iskustva u radu administracije francuskog javnog sektora tako da joj je bila da upozna našu administraciju i da vidi kakao se stvari kod nas razvijaju.

Milan Stojković iz Donje Gušterice, student teologije na Aristotelovom univerzitetu planira da se vrati na Kosovo i misli da će mu ova iskustva i konatakti pomoći u daljem studiranju.

Studenti će novostečena iskustva predstaviti u dokumentu koji će, po završetku projekta, svečano uručiti srpskom premijeru Mirku Cvetkoviću, kao svoj predlog za unapređenje rada državne uprave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво