Uspeh mladih matematičara

Šest medalja - jedna zlatna, tri srebrne i dve bronzane doneli su učenici Matematičke gimnazije sa Matematičke olimpijade u Kazahstanu. Pravog letnjeg raspusta za njih nema, jer ih očekuju takmičenja iz informatike, fizike i astronomije.

Učenici Matematičke gimnazije vratili su se sa Matematičke olimpijade u Kazahstanu, ponosno noseći šest medalja - jednu zlatnu, tri srebrne i dve bronzane.

Na zadatak koji bi mogao otprilike da glasi ovako: Ako matematička olimpijada traje deset dana, a takmiči se sto ekipa iz celog sveta, koje mesto će zauzeti ekipa iz Srbije, odgovor bi bio - deseto mesto. To je ujedno i najbolji dosadašnji plasman.

Teodor fon Burg treći je u pojedinačnoj konkurenciji. Kaže da se cele prošle godine spremao za treći i šesti zadatak koji donose zlato.

"Učestvovalo je sto država. Od mene su bolji samo Kinez i Amerikanac, što je veliki uspeh s obzirom na to koliko oni ulažu u nauku i vežbaju", kaže Teodor koji je osvojio zlatnu medalju.

Srebrni momci su sada već završili Matematičku gimnaziju i od jeseni će studirati na prestižnim svetskim univerzitetima - britanskom Kembridžu i američkom MIT-u.

"Imam još olimpijadu iz informatike u Kanadi, pa fakultet", rekao je Luka Milićević dobitnik srebrne medalje.

"Mislim da sam mogao bolje, pa sa te strane ostaje žal, ali ću nadoknaditi", navodi Dušan Milijančević, dobitnik srebrne medalje.

"Ovo mi je četvrta medalja, do sada imam tri srebra i jednu bronzu", kaže Stevan Gajović dobitnik bronzane medalje.

Osim po medaljama, dobrom društvu, ljudima koje su upoznali i sa kojima će se družiti i takmičiti i narednih godina, lepotama zemlje u kojoj su boravili, takmičenje će, kako kažu, pamtiti i po manjim nezgodama i ne baš najboljoj organizaciji.

Rade Špegar, dobitnik bronzane medalje, kaže da je upoznao mnogo sjajnih ljudi, ali da je izgubio prtljag.

"Kreveti su bili za metar kraći. I zbog vremenske razlike, prvo veče uopšte nismo spavali", navodi Mihajlo Cekić, koji je osvojio srebrna medalja.

Kako su Rade i Dušan Šapčani, ovoga leta predavaće u Letnjoj matematičkoj školi u svom rodnom gradu, koja se organizuje za učenike od četvrtog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи