Upis u srednje škole

U Srbiji se danas i sutra đaci upisuju u srednje škole. Rang liste su od osam sati istaknute i na oglasnim tablama osnovnih škola. Za nepopunjena mesta u srednjim školama đaci će liste želja predavati u petak 9. jula, a upis u drugom krugu je 12. jula.

Upis novih đaka u srednje škole u Srbiji trajaće danas i sutra.  Rang liste su od osam sati istaknute i na oglasnim tablama osnovnih škola.

Za oko 80.000 đaka koji su ove godine završili osmi razred ima oko 87.000 mesta u srednjim školama.

Gimnazije ove godine upisuju 21 odsto đaka, srednje četvorogidšnje 54, a 25 odsto trogodišnje srednje škole. Od 71 000 učenika, koliko je polagalo kvalifikacione ispite za upis u srednju školu, oko 2 000 nije položilo testove. Njima preostaje upis u trogodišnje škole.

Za nepopunjena mesta u srednjim školama đaci će liste želja predavati u petak 9. jula, a upis u drugom krugu je 12. jula.

Direktor Pete beogradske gimnazije Savić Minić kaže da je prag znanja povećan u odnosu na prošlu godinu. Ta škola ima mnogo više učenika sa 100 poena nego prethodnih godina.

I dok u Petoj gimnaziji uz gitaru dočekuju buduće srednjoškolce, u Gimnaziji u Kruševcu upis je umesto u osam počeo u devet sati. Razlog - kolektiv škole je u znak revolta zbog načina na koji je izabran novi direktor, obustavio upis na 60 minuta.

Ministru prosvete je upućeno pismo sa zahtevom da se odluka školskog odbora poništi. Direktori škola ne biraju se po partijskoj liniji, tvrdi ministar Obradović.

"Svi direktori se biraju prema odredbama Zakona o osnovama sistema i obrazovanja i vaspitanja, i školski odbor je taj koji bira direktore. Školski odbor ima devet predstavnika-tri od lokalne samouprave, tri od saveta roditelja i isto toliko predstavnika zaposlenih. I tu priča počinje i završavase ", kaže Obradović.

Učenici se u srednje škole upisuju danas i sutra, čime se završava prvi upisni rok. Drugi upisni krug počinje devetog jula predajom popunjene liste želja, dok je sam upis 12. jula.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи