Preminuo Miodrag Đukić

Dramski pisac i nekadašnji ministar kulture Miodrag Đukić preminuo u 72 godini. Društvenim, kulturnim i političkim angažmanom dao je veliki doprinos u izgradnji kulturnog identiteta Srbije.

Muzej pozorišne umetnosti Srbije saopštio je da je dramski pisac Miodrag Đukić preminuo u 72. godini. Đukić je rođen 1938. godine u Prokuplju.

Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Bio je dugogodišnji predsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije. Kao istaknuta ličnost u Kulturno-prosvetnom životu obavljao je niz važnih društvenih funkcija.

Bio je ministar za kulturu Srbije, predsednik Kulturno prosvetne zajednice Beograda, direktor izdavačke kuće "Prosveta", a dugo godina i direktor Muzeja pozorišne umetnosti.

Društvenim, kulturnim i političkim angažmanom dao je veliki doprinos u izgradnji kulturnog identiteta Srbije.

Autor je velikog broja dramskih dela, od kojih su mnoga i izvedena, počev od komada "Strip-tiz kod Džakera" u Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" 1968. godine.

Drama "Potraživanje u motelu" nagrađena je na konkursu Narodnog pozorišta, gde je premijerno izvedena 1971. godine.

Jedna od njegovih najpoznatijih drama "Aleksandar" izvedena je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, zatim "Kiseonik" u pozorištima u Zrenjaninu i Nišu, a "Krtičnjak" u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Đukićeve drame izvođene su i na Radio Beogradu, a veći broj komada objavljen je u časopisu "Teatron", kao i u književnoj ediciji "Savremena srpska drama".

Komemoracija povodom smrti Miodraga Đukića održaće se na dan njegove sahrane, u subotu, 3. jula u teatru "Moderna garaža" (Muzej automobila).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво