Povlastice za davaoce krvi

Većina dobrovoljnih davalaca krvi ne zna za brojne povlastice, kao što su besplatni pregledi, lekovi i specijalističke usluge. Pravo na beneficije imaju oni koji su deset puta i više dali krv ili su bili davaoci u prethodnih godinu dana.

Da bi tokom leta za sve bolesnike bilo dovoljno krvi, stručnjaci procenjuju da je potrebno da svakoga dana, samo u Beogradu oko 400 građana da krv, a oko 1.000 u Srbiji.

Tim humanim činom, davaoci pomažu osobama kojima krv znači život, ali isto tako ostvaruju i mnoge pogodnosti.

Većina dobrovoljnih davalaca krvi ne zna da, po zakonu, ne plaća participaciju za lekarske preglede, pojedine lekove i neke specijalističke usluge, a oni koji znaju, te beneficije retko koriste.

Pregledi na ultrazvučnom aparatu, skeneru i magnetnoj rezonanci po uputu, jednodnevni terapijski tretmani u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, bolničko lečenje, ambulantno-hirurške intervencije, patronažne posete i laboratorijske analize samo su neke od usluga koje su za dobrovoljne davaoce besplatne.

"U Službenom glasniku, 5. januara ove godine, objavljen je Pravilnik o pravima na zdravstvenu zaštitu dobrovoljnih davalaca. Svim domovima zdravlja taj pravilnik je dostavljen i oni moraju da ga poštuju", izjavila je Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Antuljeskova je dodala da, po tom pravilniku, osobe koje su deset i više puta dale krv ili koje su dale krv u prethodnih godinu dana imaju određene beneficije do kraja života, odnosno dok taj pravilnik važi. Takva lica, među ostalim uslugama, ne treba da plaćaju participaciju.

Svaki davalac, pri odlasku kod lekara, mora da ima overenu zdravstvenu knjižicu, uput lekara specijaliste i knjižicu Instituta za transfuziju.

Iako davaoci imaju pravo na određene beneficije, u praksi do njih teško dolaze, jer većina domova zdravlja ne poštuje zakon. U slučaju da platite uslugu koja je za davaoce besplatna, obratite se osobi zaduženoj za prava pacijenta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво