Vanredne mere zbog poplava

Zbog izlivanja reka, u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu proglašene vanredne mere odbrane od poplava. U lozničkom kraju Jadar probio nasip u selu Jelav i poplavio petnaestak kuća. Evakuisana najugroženija domaćinstva. Voda počela da se povlači.

U Mačvanskom i Kolubarskom okrugu proglašene su vanredne mere odbrane od poplava, zbog izlivanja reka na pojedinim vodotokovima.

U opštini Ub, situacija zbog izlivanja reka i dalje je dramatična, proglašeno je vanredno stanje.

Načelnik Štaba za borbu protiv elementarnih nepogoda opštine Ub, Branislav Sarić, rekao je da se na teritoriji opštine Ub bitka sa vodenom stihijom vodi već 48 sati, jer je za samo 36 sati palo 180 litara vodenog taloga po kvadratnom metru.

Izlile su se reke Ub, Tamnava, Gračica i poplavile nekoliko hiljada pšeničnih i kukuruznih polja, plastenike sa povrćem koji plivaju po vodi.

"Ovo su najveće poplave u istoriji Tamnave", kaže Sarić i dodaje da se pod vodom našla teritorija 21 sela, a direktno je ugroženo više od 300 domaćinstava u varošici Ub i selima.

Varošica Ub bila bi pod vodom, da tokom prošle noći i jutros nije izvršeno probijanje korita reke Ub, voda ispuštena u jezero i ribnjak i napravljeni propusti nizvodno od reke.

Reka Ub danas se povukla u korito, ali je i dalje oko stotinu kuća u varoši pod vodom, a tri regionalna puta zatvorena su za saobraćaj. Voda za piće doprema se cisternama.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić posetio je nekoliko poplavljenih sela u opštini Ub i obećao pomoć države.

Poplavljeno je 21 selo izlivanjem reka Tamnave, Ubače, Gračice, Klenovice, Vukodraže, Kladnice, Banjankuše i Joševačke reke.

Ljajić je rekao da će Vlada, u okviru raspoloživih sredstava, pomoći poplavljenim područjima i naveo da je neophodno regulisati trenutno neregulisane vodotokove kako se slične štete ubuduće ne bi dešavale.

Zbog naglog porasta pritoka Zapadne Morave, ugroženo je i nekoliko sela u okolini Kraljeva.

Jadar probio nasip

I u lozničkom kraju nastavlja se borba sa vodenom stihijom. Jadar je jutros probio nasip u selu Jelav i poplavio 15 domaćinstava, čiji su stanovnici evakusani.

Centar za obaveštavanje za Mačvanski okrug saopštio je da se reka povlači u korito. Prema merenjima od 13 časova nivo Jadra u donjem toku, kod mosta u Jelavu, iznosio je 344 santimetra što je za 86 santimetara manje nego prošle noći kada je bio vrh poplavnog talasa.

U lozničkom kraju je juče proglašena vanredna odbrana od poplava, a na spasavanju ugroženog stanovništa su angažovane vatrogasne ekipe iz Novog Sada, Šapca i Loznice.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da je najveća briga kako da se ljudski životi ne dovedu u opasnost i dodao da pokušava da se spase imovina.

"Pripadnici sektora za vanredne situacije daće sve od sebe da se nakupljena voda kasnije ispumpa, jer trenutno ne postoje uslovi za dejstvovanje našom opremom", rekao je načelnik odeljenja u sektoru za vanredne situacije MUP-sa Srbije Saša Rančić.

Dačić:Jedinice MUP-a spremne da pomognu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obišao je poplavljena područja u obrenovačkoj opštini i istakao da će pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica tu ostati dok god bude potrebna pomoć ljudima ugroženim poplavama.

Dačić je prilikom obilaska sela Poljane ocenio da je neophodno formirati katalog "crnih tačaka" u Srbiji na kojima može doći do bilo koje elementarne neopogode kako bi se pravovremeno reagovalo.

On je naglasio da je trenutno najvažnije da budu spaseni ljudski životi i da se obezbedi pomoć u hrani i lekovima onima koji su najugroženiji.

"Naše jedinice će ostati u Poljanama sve dok postoji potreba i iako se u naredna dva dana očekuje smanjenje vodotoka, moramo biti na oprezu", rekao je Dačić.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da su mesto Poljane kao i okolna naselja Konatica i Draževac trenutno najugroženiji od poplava u Srbiji.

Opasnost i od podzemnih voda

Od izlivanja reke Peštan poplavljeno je 135 domaćinstava sa oko 400 osoba, kao i više od 2.000 hektara oranica, precizirao je Marić, napominjući da su do sada evakuisane dve osobe a da će tokom večeri biti dopremljena hrana za stoku.

U opštini Nova Crnja od 26.000 hektara obradivih površina više od polovine ugroženo je podzemnim vodama.

Usevi na pojedinim njivama su potpuno uništeni, pa na 3.000 hektara pod pšenicom neće biti žetve.

Prema proceni opštinske komisije najpre grad, a sada i podzemne vode nanele su štetu od oko 750 miliona dinara.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи