Kembridž u Srbiji

Četrnaest mladih iz Srbije, ove godine dobilo šansu da studira na Kembridžu, a sedam nekadašnjih učenika Matematičke gimnazije dobilo punu stipendiju od Triniti koledža. Direktor Univerziteta Kemridž Majkl O'Saliven kaže da su đaci neverovatno ambiciozni i jako posvećeni.

Direktor Univerziteta Kembridž posetio je Matematičku gimnaziju u Beogradu i razgovarao sa maturantima koji su dobili stipendije za studiranje na tom prestižnom univerzitetu.

Njih šestoro biće na osnovnim studijama iz matematike, dok će jedna nekadašnja učenica te gimnazije dobiti stipendiju za master studije. Utisci i jednih i drugih su pozitivni.

Kada su ove godine u januaru učenici matemetičke gimnazije otputovali na razgovor u Kembridž, nisu znali šta ih očekuje i šta je pored uspeha na takmičenjima presudno da bi bili primljeni i dobili besplatno trogodišnje studiranje.

"Ne mogu reći šta je tačno presudno ili koji su tačno kriterijumi, pošto to samo oni znaju, ali pretpostavljam da se to bazira na nekom akademskom uspehu, odnosno uspehu u školi i na takmičenjima, možda čak najviše na tom utisku koji sam ja ostavio na tom intervju", rekao je stipendista Univerziteta Kembridž Luka Milićević.

Direktor Univerziteta Kemridž Majkl O'Saliven kaže da su đaci neverovatno ambiciozni i jako posvećeni.

"Mislim da profesori ovde imaju snažnu moralnu obavezu da rade za dobrobit učenika. Mislim da nije čudno što se povećava broj srpskih studenata koji dobijaju mesto ne samo ne Kembridžu, već i na drugim vodećim univerzitetima u Velikoj Britaniji i SAD-u", rekao je O'Saliven.

Učenici Matematičke gimanzije do sada su osvojili preko 350 medalja na raznim svetskim takmičenjima. I pored toga nije im bilo lako da se upišu na Kembriž.

Direkor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović rekao je da su za studente koji nisu iz Evropske unije stipendije znatno više, a uslovi da budu primljeni na univerzitet mnogo teži.

"Za Engleze je bilo iznenađenje i oni do sada koliko sam shvatio nisu imali takav slučaj, da iz jedne škole u jednoj generaciji tako mnogo uspešnih učenika postoji", rekao je Ognjenović.

Učenici ove gimnazije i dalje osvajaju medaljle na takmičenjima, tako da su 20. u svetu po ostvarenom uspehu. Poslednje je bilo takmičenje Arhimed u Bukureštu.

"Mi smo dakle u ekipnom plasmanu bili prvi, a ja sam kao takmičar bio prvi. Takmičenje je visokog nivoa, a pripreme smo imali tokom cele godine, kao što i uvek imamo", rekao je Učenik Matematičke gimnazije Vukašin Stojisavljević.

Interesantno je da se učenici koji završe Matematičku gimnaziju često vraćaju u nju kao profesori.

Kembridž fond je izrazio spremnost da našim studentima umanji školarinu, ukoliko srpske instituicije pruže podršku i aktivno sarađuju u nalaženju odgovarajućeg zaposlenja za stipendiste, posle njihovog povratka u Srbiju.

Fond za mlade talente je sedam nekadašnjih učenika Matematičke gimnazije, koji su dobili stipendiju Triniti koledža, nagradio sa ukupno 2,3 miliona dinara.

Od 2008. godine do danas, ovaj Fond je stipendirao ili nagradio više od 3.300 srednjoškolaca i studenata.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво