Mešihat traži odštetu od "Blica"

Zbog fotomontaže sa likom muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj uniformi, objavljenoj u listu "Blic", Mešihat Islamske zajednice u Srbiji zatražio izvinjenje tog lista, uz "simboličnu nadoknadu od 100 miliona evra". "Blic" se izvinio muslimanima i Islamskoj zajednici.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji zatražio je izvinjenje lista "Blic", uz "simboličnu nadoknadu od 100.000.000 evra", zbog fotomontaže sa likom glavnog muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj uniformi sa krstom na glavi, koja je objavljena u današnjem broju tih dnevnih novina.

Prema stavu Mešihata, time je naneta uvreda muslimanima i Islamskoj zajednici.

Objavljivenjm te fotomontaže, smatra Mešihat, "javnosti se šalje jasna poruka o pokrštavanju muslimana, gde nije pošteđen ni najviši verski autoritet".

Takvim činom se, prema oceni Mešihata, vređaju najdublja verska osećanja muslimana i šalje im se poruka da njihove vrednosti ne uživaju zaštitu zakona i države.

Mešihat od Tužilaštva traži da hitno pokrene postupak krivične odgovornosti glavnog i odgovrnog urednika lista "Blic" i napominje da će, u protivnom, to "smatrati politikom zvanične vlasti".

Ukoliko "Blic" ne uputi izvinjenje i ne uplati traženu nadoknadu, Islamska zajednica u Srbiji najavljuje da će pokrenuti parnični postupak i pozvati građane, posebno muslimane, na bojkot distribucije i kupovine tih dnevnih novina.

"Blic" se izvinio Islamskoj zajednici u Srbiji

Glavni i odgovorni urednik lista "Blic" Veselin Simonović izvinio se građanima muslimanske veroispovesti i Islamskoj zajednici u Srbiji zbog objavljivanja fotomontaže i najavio da će izvinjenje biti objavljeno u sutrašnjem izdanju tog lista.

Simonović je u izjavi Tanjugu rekao da se izvinjava svima onima koji su shvatili kao uvredu objavljivanje te fotomontaže na stranicama humora u današnjem izdanju "Blica".

Glavni i odgovorni urednik "Blica" je napomenuo da namera tog lista i uredništva nije bila vređanje, a najmanje ne vređanje građana drugih veroispovesti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво